Svårsläckt. På måndagsmorgonen brann det fortfarande för fullt på Kovikstippen. Foto: Eva Tonström

Risk att branden på Kovikstippen sprider sig

Det brinner fortfarande för fullt på Kovikstippen. Branden är under kontroll men brandkåren kommer att finnas på plats med full styrka i flera dagar till.

  • Publicerad 13:13, 4 okt 2021

Det var i söndags morse som det började brinna på Kovikstippen, som ligger längs Lagnövägen, på gränsen mellan Värmdö och Nacka.

Branden ska ha startat i en hög med byggavfall och sedan spridit sig till en intilliggande hög med trä som skulle bli flis. Det är den högen som nu brinner.

– Det rör sig om 40 000–50 000 ton trä som har tagit eld så det kommer att ta lång tid innan det är helt släckt. Branden är under kontroll just nu men vi bedömer att det fortfarande finns en stor hotbild, att elden kan sprida sig, så vi kommer inte att gå ned i styrka än på länge, säger Timmy Cehlin, ledningsoperatör hos Storstockholms brandförsvar.

Får brinna ned

Just nu jobbar brandkåren med ett tiotal enheter, totalt cirka 40 brandmän, på platsen. Där ingår släckningsbilar, tankbilar och ledningsbilar.

– Vi låter högen brinna ned nu under kontrollerade former. Vi har lagt ut ett slangsystem runt branden som begränsar att den sprider sig.

Det är omöjligt att säga hur lång tid släckningsarbetet kommer att ta men sannolikt flera dagar till, enligt Timmy Cehlin.

Prezero AB, som driver Koviks återvinningsanläggning, är tacksamma att det ”bara” är rent trä som brinner och inget annat, mer hälsofarligt material.

– Det gör att röken som sprids är ofarlig och det känns bra. Vi är otroligt ledsna över det som har hänt och vi hoppas att elden är släckt så snart som möjligt, säger Anna Björksten, pressansvarig på Prezero.

Gnistor kan flyga 200 meter

Deras personal hjälper till med bland annat att hämta släckningsvatten i en sjö i närheten med hjälp av företagets slambilar.

Under söndagen hade räddningstjänsten som mest 17 enheter på plats, man fick även hjälp av två släckningshelikoptrar. Stark vind under söndagen gjorde släckningsarbetet svårare och röken spred sig en bra bit från anläggningen.

– Gnistor från en sådan här brand kan flyga 200 meter men vi hade tur att vinden inte låg på mot samhället, utan det blåste ut mot vattnet, säger Timmy Cehlin.   

Vad det var som startade branden är inte klarlagt, det ska utredas, men enligt Timmy Cehlin kan högar med trä och avfall självantända. Det finns ingen misstanke om brott.

Beredskap. Brandkåren kommer att vara på plats i flera dagar till. Foto: Eva Tonström

Koviks återvinnningscentral

Drivs av företaget Prezero i egen regi och adressen är Lagnövägen 23. Den är alltså inte kommunal därför kostar det pengar att slänga avfall där. Anläggningen är öppen för både privatpersoner och företag.

Här går att slänga brännbart avfall, trä, wellpapp, skrot och metall, restavfall, trädgårdsavfall och asbest. Anläggningen är stängd just nu på grund av branden.