Rinkebyterassens stenskulpturer prisade

Marco Cuevas åtta magiska stenskulpturer på Rinkebyterrassen blev årets projekt när Stockholm konst delade ut stadens finaste utmärkelser för offentlig konst i går kväll.

  • Publicerad 14:04, 17 feb 2018

På fredagen delade Stockholm konst ut stadens finaste utmärkelser för offentlig konst. Rinkebyterrassen med Marco Cuevas åtta skulpturer blev Årets projekt och till Årets enprocentare utsågs David Alveblad på Exploateringskontoret.

Prisutdelare var författaren Lena Andersson, assisterad av Stockholm konsts chef Mårten Castenfors.

Utmärkelserna Årets enprocentare och Årets projekt uppmärksammar enprocentsregeln som är helt avgörande för stockholmarnas offentliga konst.

Samtidigt med galan släpptes boken Konstprojekt 2017 med presentation av de nya offentliga verk som invigts under det gångna året.

 Årets projekt 2017 blev exploateringskontoret och Marco Cueva för den konstnärliga gestaltningen av Rinkebyterrassen:

Juryns motivering:

”Med förhållandevis små medel har Marco Cueva med åtta magiska stenskulpturer intagit Rinkebyterrassen. Skulpturerna ger platsen en unik identitet; en berättelse som lockar de passerande att stanna upp och stanna kvar. Projektet ”Gnosis” visar på ett föredömligt sätt hur en framsynt beställare i dialog med landskapsarkitekt och konstprojektgrupp kan lyfta ett område – i detta fall en övergång till Järvafältet – och därmed binda samman områdets stadsdelar med natur. Projektet är i sitt möte mellan konst och genomförd landskapsgestaltning ett föredöme.”