Zeynep Ünlu, näst längst till höger i bild, och lagkompisarna i Akropol pratar ihop sig inför en träning. Foto: Sofia Ekström

Rinkebys drottning tog Akropol till ligan

De är uppvuxna i samma område och började spela basket tillsammans i tioårsåldern. Femton år senare utgör de Akropols damlag i Basketligan. – Det viktigaste är att spela för Rinkeby, säger Zeynep Ünlü.

  • Publicerad 12:34, 6 okt 2014

Basketligan har precis dragit i gång och för första gången finns Akropol representerade på högsta nivå på damsidan. Efter att ha varit överlägsna under två säsonger i division 1 tog styrelsen beslutet. Damlaget skulle få spela i högsta serien.

– Det här betyder allt. Vi skriv­er historia. En stor, seriös klubb i förorten som satsar och spelar elit på damsidan, säger Zeynep Ünlü, spelare i laget.

I stället för att värva nya, mer erfarna spelare och dyra proffs till laget, har klubben valt att fortsätta satsningen på sina egna produkter. Stommen i laget är ett gäng tjejer födda i slutet av 1980-talet och början av 90-tal­et. Spelarna har följts åt från ungdomsåren, via spel som nyblivna seniorer i lägre divisioner, till att nu, ungefär 15 år senare, nå hela vägen till Basketligan.

Hur har ni lyckats hålla ihop?

– Vi känner oss hemma här och har det bra. Det gör det svårt att släppa klubben. Folk har försvunnit, men alla kommer tillbaka. Vi bestämde oss för att köra ihop, och det har vi gjort, berättar 27- åriga Zeynep Ünlü, som även coachat ungdomar i klubben under många år.

Förutom majoriteten av Akropol­fostrade spelare har laget fått behålla evighetsmaskinen Cecilia Ferm från förra säsongen och Jovana Ciric, en serbisk pointguard har värvats. Detta ska säkerställa målet för säsongen, att hålla sig kvar i serien och undvika kval.

– De bidrar med mycket rutin och det kommer att behövas. Det är en väldigt tuff utmaning som väntar, men vi är taggade och kommer att överraska många.

Vad menar du med att ni ska överraska?

– Vad jag hört säger folk att vi inte platsar. Att de inte tror på Akropol. Än är inte alla bitar på plats, men vi har kämpat oss hit och kommer att fortsätta slita. Man kan säga att vi fortfarande laddar.

Akropols damer är det enda laget i området som spelar på högsta nivå. Zeynep hoppas att laget ska ge positiv uppmärksamhet till Rinkeby och även fungera som inspiration till områdets ungdomar.

– Vi har visat att det går att jobba sig upp, oavsett förutsättningar. Att man kan lyckas i förorten. Man hör bara dåliga rykten om områden som Rinkeby, men vi har gjort en bra grej som går att lyfta fram. Jag hoppas att detta öppnar dörrar för andra.

Hur känns det att äntligen spela med Akropol i Basketligan?

– Det är självklart kul, både att spela i damligan och att få göra det med min moderklubb. Men det viktigaste är att spela för förorten och ungdomarna. Du kan kalla mig Rinkebys drottning. Jag gör allt för det här området, säger Zeynep.

Fakta

Lärare till vardags

Namn: Zeynep Ünlü.

Ålder: 27.

Gör: Idrottslärare på Knutbyskolan.

Familj: Mamma, syster, bror.

Favoritspelare: Alen Iverson och den turkiska landslags­spelaren Birsel Vardali.

Styrkor som spelare: Jag är en krigare med ett riktigt bra trepoängsskott.

Visa merVisa mindre

Fakta

De spelar i Akropol säsongen 2014/15

Maria Melkom, 25

Berivan Jauhar, 25

Özlem Alkan, 24

Zeynep Ünlü, 27

Nada Toubi, 23

Amela Dibranin, 21

Evelyn Troha, 20

Cecilia Ferm, 39

Vici Fagan, 24

Jovanna Ciric, 30

Vasia Tzimou, 26

Monica Lindahl, 36

Feleg Asfaha, 25

Alexandra Kitsou, 25

Coach: Jonny Ishak

Ass Coach: Ali Ghanim

Visa merVisa mindre