Rinkebyborna skakade efter upploppet

Rinkebyborna är skakade efter upploppet. Och flera företagare har tröttnat. – Det händer någon gång varje år. Hur ska man kunna känna sig trygg, frågar sig en Rinkebybo.

  • Publicerad 17:37, 21 feb 2017

Ett 50-tal personer attackerade polisen, misshandlade personer och plundrade butiker i Rinkeby igår kväll.

Dagen efter på torget finns flera utländska tv-team. De brända bilarna är bortfraktade och stora svarta fläckar av sot där de stått.

– Det här händer någon gång per år, säger Ali, som driver en butik i Rinkeby.

Han har gjort det sedan 2012. 2013 begränsade han öppettider och skaffade jalusier både på insidan och utsidan av butiken.

– Vi måste skydda oss jag vet inte hur länge jag orkar arbeta här men det är mitt levebröd.

Längre upp efter Rinkebystråket är tongångarna bland handlarna ännu hårdare.

– Jag kommer att stänga min butik, jag har redan startat processen. Det har varit oroligt länge och ingen verkar kunna förändra läget, säger en företagare som vill vara anonym.

Det var i samband med att polisen skulle gripa en efterlyst person vid tunnelbanestationen i Rinkeby vid 20-tiden på måndagskvällen som de fick stenar kastade mot sig.

Enligt de första uppgifterna sköt polisen då varningsskott, men senare kom det fram att det var fråga om så kallad verkanseld. Det vill säga, de siktade på stenkastarna och sköt för att träffa.

Vid 22-tiden startade ett nytt upplopp i området när ett flertal bilar stacks i brand och butiker i området plundrades.

För drygt två veckor sedan attackerades en polispatrull i Rinkeby av ungdomar, när de utförde kontroll av en person. Då skadades tre poliser.  

– Det är jättetråkigt att det händer här. Bilden av Rinkeby blir ännu sämre, säger Rinkebybon, Daud, 20 år.

Han arbetar som lärarvikarie och tycker att det är bland unga förändringen måste börja genom att lärare har lokalkännedom  och vet vilken verklighet som barnen växer upp i.

Han är en av flera unga som Mitt i pratat med som också menar att ett av de största problemet är att relationen mellan polisen och ungdomar.

– Det kommer att vara svårt att reparera relationen mellan poliser och unga, säger han.

Fakta

Upplopp i Rinkeby

2010, juni – Rinkebyskolan, banken och flera bilar sattes i brand. Under två nätter skakades Rinkeby av våldsamma upplopp.

2012, maj – En större grupp ungdomar kastade sten mot polisen vid Kvarnbyskolan i Rinkeby. Händelsen rubriceras som våldsamt upplopp.

2013, maj, –  Dag tre sprider sig Husbyupploppet till Rinkeby. Flera bilar stacks i brand.

 

Visa merVisa mindre