Rinkebybor stöttar handlarna på stråket

På fredagen stöttade delar av Rinkebys lokalsamhälle handlarna på stråket, som protesterar mot Familjebostäders lokalhyror. – Vi måste visa vårt stöd, säger Iman Elmi, Rinkebybo.

  • Publicerad 15:31, 6 jul 2018

Nu ansluter delar av lokalsamhället upp i Rinkeby för att stötta handlarna på Rinkebystråket.

Under fredagen deltog bland andra ideella föreningar och flera moskéer i området i en manifestation till stöd för handlarna på Rinkebystråket.

Mitt i har tidigare berättat om att det sedan flera veckor pågår en hyreskonflikt blivit allt mer infekterad.

Hyresvärden Familjebostäder erbjuder ett lättnadsavtal som bland annat innebär 25 procent. Men det räcker inte, menar handlarna, som kräver minst 50 procent.

Flera handlare har nu fått inkassokrav och några riskerar konkurs på grund av den utdragna konflikten och på grund av att de inte får sina verksamheter att gå runt.

– Vi måste visa vårt stöd det är vi som bor i området som förlorar om butikerna tvingas stänga och vad händer med handlarna som går i konkurs ska de gå på socialbidrag, frågar sig Mohamed Hagi Farah, från Järva föräldraallians.

I måndags stängde handlare på Rinkebystråket i protestera mot bland annat hyrorna. Det var stängt under hela måndagen.

Handlarna vädjade till ansvariga politiker, som inte ville kommentera läget.

Vi är besvikna på politikerna när andra stängt i protest så har politikerna reagerat – men inte nu

Rwaida Zatara, driver ett apotek på Rinkebystråket

– Vi är besvikna på politikerna, när andra handlare i Spånga och Husby stängt så har politikerna reagerat och lyssnat, men inte nu, säger Rwaida Zatara, som driver ett apotek på Rinkebystråket.

Handlarnas stängning strider mot hyresavtalet, menar Familjebostäder.

På torsdagen skickade Familjebostäder ut ett pressmeddelande, där de skrev så här:

”Omkring hälften av de lokalhyresgäster på Rinkebystråket som erbjudits ett lättnadsavtal har tackat ja. Några har tackat nej eller inte svarat. I de fall man inte fullföljer gällande avtal och underlåter att betala hyran, överlämnas ärendet, enligt gängse rutiner, till inkasso.”

– Det är beklagligt, efter alla de insatser som gjorts, att ett antal verksamheter inte har blivit lönsamma. Det får ekonomiska konsekvenser som för den enskilde såklart är jobbiga. Vi måste dock värna de aktörer och verksamheter som går bra och där man i positiv anda bidrar till Rinkebystråkets utveckling, säger Jonas Schneider, vd på Familjebostäder, i pressmeddelandet.

Mitt i har sökt Ann-Margarethe Liv (V) ansvarig politiker som sitter som ordförande i Familjebostäders styrelse, men hon väljer att inte kommentera handlarnas situation på Rinkebystråket.

Fakta

Hyreskonflikten – detta har hänt:

Mellan november förra året fram till sista april i år har handlare på Rinkebystråket fått hyresrabatt på 100 procent.

Rabatten tog slut och från 1 maj i år skulle handlarna betala full hyra.

Handlarna krävde då minst 30 procent i rabatt. Familjebostäder erbjöd 15 procent.

Den 29 maj gick handlarna ut och hotade med stängning. Då inleddes förhandlingar med Familjebostäder som resulterade i att hyresvärden erbjöd 25 procent i rabatt samt att frysa lokalanpassning och marknadsföringskostnader. Och även att frysa vissa hyresskulder.

Några handlare skrev på det avtalet. Men flera valde att inte göra det.

Handlare från Rinkebystråkets företagareförening meddelade i veckan att de kommer att stänga i protest den 2 juli.

Visa merVisa mindre