Möter upp. Rinkeby har fått en egen Wall of Fame utanför tunnelbanan. Foto: Mikael Andersson

Rinkeby har fått en egen Wall of Fame

Rinkeby fyller 50 år i år och som en del av firandet har tunnelbanestationen utsmyckats med fem porträtt på människor som gör stadsdelen till en bättre plats. Målet är att få permanenta väggar i hela Järva, menar Rinkebyprofilen Hagi Farah.

  • Publicerad 17:13, 16 apr 2021

Den som går av vid Rinkeby station och upp mot torget möts av fem stora porträtt. Bilderna har satts upp bakom glas precis utanför spärrarna som en del i firandet av Rinkeby 50 år, för att hylla och lyfta fram personer som på olika sätt lever eller verkar i och för området.

Idén kom ursprungligen från Rinkebyprofilen Hagi Farah, som helst vill se en permanent "Wall of Fame" i varje tunnelbaneuppgång i hela Järva.

– Det finns så många eldsjälar här, så många som gör stadsdelarna bättre. Det är otroligt viktigt att lyfta dem och allt det positiva som händer, säger han.

Rinkeby fyller 50 år – firas hela året

Bidrar till stolthet

Hagi Farah tror att det kan uppmuntra Järvabor till att själva göra gott när de möts av bilder på inspirationskällor.

– Även om det är en liten detalj, så är det tryggt när någon man respekterar och ser upp till välkomnar en så fort man kommer hem. Det bidrar till en stolthet över var man kommer från och en bra känsla vilket i sin tur kan ha positiva effekter, säger han.

Han tror att liknande, permanenta, koncept i varje tunnelbaneuppgång i Järva även skulle kunna ge en mer nyanserad bild av området.

– Det rapporteras alltid negativt från Järva och många har en dålig bild, trots att 99 procent av alla som bor här är bra människor. Det är mammor och pappor som kämpar, unga eldsjälar som hjälper till, personer som blir läkare, lärare, sjuksköterskor – det är så orättvist att de nästan aldrig får synas eller höras.

Taha Mannai tycker att Hagi Farah ska få sin egen plats på Rinkebys Wall of Fame. Foto: Mikael Andersson

Osama Osman stannade upp för att studera väggen. Foto: Mikael Andersson

"Det går inte ens att jämföra"

Profilerna som just nu pryder väggen i Rinkeby är konsumentvägledaren Ismahan Ayranci som arbetat i Rinkeby sedan 1986, fritidsledaren Esat Esen, Iman Elmi som arbetar med föräldrarlots på Familjehuset, Tomas Beer som arbetar med kultur- och fritidsfrågor för barn och unga, samt författaren och programledaren Alexandra Pascalidou.

– Jag har inte bott i Sverige i mer än 1,5 år, men jag har förstått att det här är personer som hjälpt området och invånarna, säger Osama Osman, som stannat upp för att studera bilderna.

Även Rinkebybon Taha Mannai stannar upp när han passerar väggen. Han är positiv till initiativet.

– Det här är ansikten som man som boende känner igen och har sett ofta genom åren. Det är fint att de uppmärksammas för sina arbeten, säger han.

På frågan vem han själv skulle se på väggen svarar han passande nog:

– Hagi Farah, helt klart. Det finns ingen som brinner så mycket för området och gör så mycket bra för Rinkebyborna som han. Det går inte ens att jämföra.

Hagi Farah en del av ny mural