Renoveras. Biträdande bibliotekenhetschef Johanna Olaison och kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) i biblioteket, som snart ska fräschas upp. Foto: Helena Andersson

Rinkeby bibliotek ska renoveras

Rinkeby bibliotek ska renoveras. I höst kommer den populära mötesplatsen stängas tillfälligt för att göras tryggare, öppnare och mer trivsam.

  • Publicerad 13:18, 8 okt 2020

Nya sköna möbler, fräsch färg på väggarna och en allmänt tryggare och mer inbjudande miljö. Under fyra veckor i november kommer Rinkeby bibliotek stängas för renovering.

– Det är en väldigt populär och attraktiv mötesplats, men som är i stort behov av uppfräschning, säger Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd.

Blir tryggare

Biblioteket klassas inte extra otryggt, men just en ökad trygghet beskrivs som ett mål med renoveringen.

– Efter att ha renoverat andra bibliotek och ökat tryggheten där besitter vi kunskapen om hur man gör. Det känns därför bra att kunna implementera den här, som en förebyggande åtgärd, säger Jonas Naddebo.

Biblioteket får därför tydligare zoner och färre skymda vrår, för en mer överskådlig miljö.

Biträdande bibliotekenhetschef Johanna Olaison är positiv till förändringen.

– Min förhoppning är att besökare ska känna sig ännu mer välkomna. Med en tydligare uppdelning mellan barn- och vuxenavdelning hoppas jag att det ska vara lättare att locka olika typer av låntagare, som även känner att de har ro att stanna kvar och njuta av miljön, säger hon.

En del av biblioteket som inte renoveras kommer dock kunna hållas öppet för vissa förbokade aktiviteter.

– Det är aktivitetsrummet här på biblioteket, där olika grupper har verksamheter. De flesta av de vanliga aktiviteterna kommer därför kunna fortsätta under tiden, säger Johanna Olaison.

Tensta bibliotek utökar öppettiderna

Under de veckor som renoveringen beräknas hålla på kommer staden kompensera genom att utöka Tensta biblioteks öppettider till sju dagar i veckan.