Tilltro. "Ungdomarna är kloka, de förstår att de själva är vinnarna om de hjälper till att behålla lugnet", säger Aram Saad (två från vänster) från Ungdomens hus i Rinkeby, tillsammans med Khadra Abdullahi, Mohamed Ahmed och Soufiane Ghordo. Foto: Petter Beckman

Rinkeby behöll lugnet: "Ungdomarna vann, koranbrännarna förlorade"

Det blev varken någon koranbränning eller några oroligheter i Stockholms förorter under lördagkvällen. – Den danske killen hoppades få till ett upplopp. Men våra ungdomar förstod: vi ska inte ge honom det, säger Aram Saad, ungdomscoach i Rinkeby.

  • Publicerad 14:55, 13 sep 2020

Ungdomsledare, poliser, fältassistenter, skolor och föreningar har de senaste dagarna kraftsamlat för att förebygga oroligheter på de platser där det danska, islamfientliga partiet Stram kurs hade sökt tillstånd för att bränna koranen under lördagen.

Inget tillstånd för koranbränning i Stockholm

Polisen sa på torsdagen nej till ansökan, som bland annat gällde Rinkeby, Norsborg, Sollentuna och Upplands Väsby. Farhågan var att högerextremister ändå skulle genomföra aktioner och provocera fram bråk, så som skedde i Malmö två veckor tidigare.

Moget agerande

– Men natten har varit lugn. Vi har inte haft några incidenter relaterade till de befarade oroligheterna, säger Eva Nilsson, talesperson på Stockholmspolisen.

Kraftsamling. Poliser, ungdomsledare, fältare, skolpersonal och frivilliga mötte upp utanför Folkets hus i Rinkeby klockan 19 på lördagkvällen, för att sedan sprida ut sig i området. Foto: Petter Beckman

Aram Saad, ungdomscoach på Ungdomens hus i Rinkeby, riktar ett stort tack till stadsdelens äldre tonåringar.

– Vi har pratat mycket med 16-19-åringarna, de som de yngre ser upp till, och de har agerat väldigt moget. De förstår själva att det här är deras område som de har ett ansvar för, säger Aram Saad.

Ungdomarna uppmanades att hålla sig borta från Rinkeby centrum under de kritiska dagarna och att låta polisen arbeta i fred, berättar han. Och det fungerade.

"De ska få en belöning"

– Våra unga ser sig som vinnare idag. Den danska killen hoppades få till ett upplopp. Men ungdomarna förstod: vi ska inte ge dem det. Och det kommer vi att belöna dem för, säger Aram Saad.

Fångar upp. "Det är klart våra ungdomar blir illa berörda över att det finns perspner som vill göra såhär.. Vi har pratat mycket med eleverna de senaste dagarna", säger Helya Riazat (i mitten) rektor på Järvaskolan i Kista, som nattvandrade med sin personal. Foto: Petter Beckman

På plats i Rinkeby var också Luay Mohageb från det nybildade nätverket Stockholm mot hat, som bland annat startat en insamling via Facebook till stöd för muslimska föreningar och andra gräsrotsgrupper i de berörda områdena.

– De här dagarna har vi gått ihop och stärkt varandra i alla de här förorterna som utsatts för ett gemensamt hot från högerextremisterna, säger han.

Luay fick idén att dra igång nätverket tillsammans med fyra andra personer så sent som i onsdags. Tusentals kronor har samlats in, berättar han.

Tacksam. "De här dagarna har vi gått ihop och stärkt varandra i alla de här förorterna som utsatts för hot. Jag vill formellt tacka Rasmus Paludan i Stram Kurs, utan honom hade det här inte hänt, säger Luay Mohageb från Stockholm mot hat. Foto: Petter Beckman

Tack till danskarna

– Vi har kunnat vända hotet till ett momentum som vi nu kommer att kunna bygga vidare på. Många vardagshjältar har kunnat kliva fram. Jag vill formellt tacka Rasmus Paludan i Stram Kurs, utan honom hade det här inte hänt, säger Luay Mohageb.

Järvaskolans rektor Helya Riyazat fick med sig en stor grupp ur sin personal att nattvandra på lördagkvällen.

– Vi har pratat mycket med eleverna de senaste dagarna. De känner sig förstås väldigt illa berörda över att det finns folk i samhället som vill göra såhär. Vi vill också visa att det inte bara är poliser som är ute för att värna om området, säger Helya Riazat.