Ringgårdens förskola läggs ned trots protest

Ringgårdens förskola ska avvecklas vid årsskiftet 2018–2019. Det beslutade kommunstyrelsen vid sitt sammanträde i måndags. Tre partier yrkade på avslag på en nedläggning.

  • Publicerad 11:00, 7 jun 2018

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om Ringgårdens förskola i Saltsjöbaden och föräldrarnas protester mot planerna att lägga ned förskolan.

Föräldrarna ifrågasätter en nedläggning av förskolan och har krävt att få se beslutsunderlaget som talade för detta. Politikerna beslutade att skjuta på ett beslut fram till kommunstyrelsens sammanträde i måndags.

Oenig kommunstyrelse

Vid måndagens sammanträde beslutade en oenig kommunstyrelse att Ringgårdens förskola ska läggas ned vid årsskiftet.

Majoritetens motivering var att barnunderlaget i området är nedåtgående och att antalet barn inte ser ut att öka utan kommer att ett för lågt barnunderlag framöver:

”Med hänsyn till dagens krav på öppettider och att samtidigt kunna bedriva en kvalitativ verksamhet för alla barn är det inte möjligt att driva förskolan med hållbar ekonomi”, skriver majoriteten.

”Rimlig tid”

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande lät för M anteckna att en förlängd avvecklingstid till sista december 2018 ger ”rimlig tid för omställning för förlädrarna.. Vi tror inte att ännu längre avvecklingstid skulle vara till fördel för verksamheten.”

Flera partier reserverade sig: Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Emelie Friberg (S), lät anteckna att ”En förlängning med ett år skulle ge barnen och föräldrarna en rättvis chans att välja ett av de alternativ som man faktiskt vill ha och begränsas till de förskolor som det finns plats på i januari.”

Barnen på Ringgårdens kommer nu att erbjudas plats på två andra förskolor, Bergudden och Vårgärdet.

Nya besked efter beslutet

Mitt i har haft kontakt med föräldrarna som säger att de helst sett en förlängning med ett år men att de kan acceptera ett halvår.

Efter politikernas beslut har dock föräldrarna fått beskedet att den personal som finns på Ringgårdens förskola kommer att ersättas av vikarier och att öppettiderna på förskolan kommer att begränsas.

– Det finns ingen vettig förälder som sätter sina barn i en sådan förskola, säger Anna Jonsson, en av föräldrarna.

Tillbakavisar

Einar Fransson, produktionsdirektör för välfärd skola i Nacka kommun, tillbakavisar att vikarier ska ersätta ordinarie personal:

– Nej, det stämmer inte. De facto har många föräldrar på Ringgården redan valt andra förskolor. Då följer personalen med till den nya förskolan för att barnen ska känna trygghet.

Innebär det att vikarier tas in istället?

– Det beror på hur stort intresset är att flytta och när man vill flytta.

Kommer ni att begränsa öppettiderna?

– Nej, men om det blir få barn kvar får man samordna med andra förskolor. Vill man ha maximal tid, då kan barnen få gå sista timmen i en annan förskola. Det kan bli så.