Prislapp för Midnattsloppet: 18 100 kronor. Och för att hyra en död yta under en bro? Samma pris. Foto: Anders Egle/Nira Rodriguez Molin

Rimligt? Teater vid Liljeholmsbron får samma hyra som hela Midnattsloppet

Att hyra en död yta för gatuteater under Liljeholmsbron kostar lika mycket som att ta över hela Södermalm för gigantiska Midnattsloppet. Nu kan stadens markhyror ändras.

  • Publicerad 06:40, 18 mar 2016

I slutet av augusti kommer 300 teaterbesökare att slå sig ner vid en pop-up scen som ska byggas under Liljeholmsbron, en död plats där några bilar står parkerade och där en kvarlämnad haschpipa skvallrar om vilka som brukar hänga här.

Några veckor tidigare kommer runt 40 000 löpare att ta över Södermalm när en enorm löparfest går av stapeln.

Förvåningen var stor när teaterarrangörerna Filip Adamo och Rennie Mirro förstod att de skulle få betala lika mycket i hyra till staden för en kvällsföreställning under bron som Midnattsloppets arrangör gör för sitt evenemang.

"Mycket pengar"

Skälet är att de båda tar så stor yta i anspråk att kvadratmeterpriset som staden tar ut när gatumark ska hyras ut inte längre gäller. Istället betalar båda arrangörerna maxtaxan på 18 100 kronor, trots att evenemangens storlek och läge skiljer sig avsevärt.

– För en liten oberoende teater är det klart att 18 100 kronor gånger tio kvällar är mycket pengar. Det är 181 000 kronor i hyra för en parkering som polisen ofta får åka till för att det är strul, säger Filip Adamo.

Trafikkontorets kommunikatör Anders Porelius bekräftar att teatern enligt den nu gällande taxan får betala stadens högsta hyra.

– Hyr du mer än 300 kvadratmeter mark i innerstan så kommer du upp i maxtaxan. Efter det spelar inte ytans storlek längre någon roll för hur mycket du betalar. Du kan aldrig komma över 18 100 kronor, säger han.

Platsens attraktivitet avgörande

Men taxan ska ändras. Troligen klubbas nya regler i kommunfullmäktige innan sommaren. Och det skulle i högsta grad beröra teatern, enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

– Vårt nya förslag utgår från en bedömning av platsernas attraktivitet. Har man till exempel en verksamhet på Medborgarplatsen är det ett helt annat läge än att ha det under Liljeholmsbron. Det ska märkas och avgöra vad det kostar, säger Daniel Helldén.

Hur mycket billigare det blir för teatern under bron kan han inte svara på men uppger att taxan blir väsentligt lägre.

– Det här fallet visar att det behövs en större flexibilitet, säger Daniel Helldén.

"Gärna göra det gratis"

Teatern under bron hoppas att ändringen hinner klubbas innan premiären.

– Vi hoppas att staden ser över det här. Det här är en död yta som staden tar väldigt bra betalt för. Vi vill göra kulturen tillgänglig och skulle allra helst göra det helt gratis, säger Filip Adamo.

Lättare att ha uteservering och pop-up park

Innan sommaren ska kommunfullmäktige klubba nya hyror för den som vill använda stadens gatumark. Det nya förslaget innebär bland annat att:

Platsens attraktivitet ska avgöra hur hög hyran blir.

Lokala föreningar utan kommersiellt intresse ska få lättare att hyra mark.

Det ska bli lättare och billigare att ha en pop-up park eller en uteservering.

Däremot blir det dyrare att använda mark för containrar och byggpåsar.

Visa merVisa mindre