Järfälla MK vräks från gokartbanan vid nyår, om inte en lösning är på plats innan dess. Foto: Tomas Stark

”Rimligt att Järfälla tar arrendet”

Sollentuna kommun vill att Järfälla kommun – inte Järfälla MK – arrenderar marken där gokartbanan ligger. Det är skälet till att Sollentuna häradsallmänning sa nej till Järfälla kommuns förslag att motorklubben skulle teckna ett nytt arrendeavtal direkt med häradsallmänningen.

  • Publicerad 21:17, 13 dec 2017

– Deras förslag krävde en extrastämma och att man rev upp häradsallmänningens tidigare beslut. Vi har hela tiden sagt nej till det. Vi vill att Järfälla kommun skriver avtal om arrende med häradsallmänningen. Det är rimligt att de tar ett sådant ansvar, precis som Sollentuna har gjort med friidrottshallen, säger Magnus Ramstrand (KD), kultur- och fritidsnämndens ordförande i Sollentuna.
Som Lokaltidningen Mitt i berättade tidigare i dag sa markägaren Sollentuna häradsallmänning – där kommunerna Sollentuna, Stockholm och Järfälla är de största delägarna med tillsammans 77 procent – nej till Järfällas förslag på sitt styrelsemöte i måndags.

Får pengar tillbaka

I stället föreslog häradsallmänningen att Järfälla kommun ska ingå avtal om arrende, för att hyra ut i andra hand till motorklubben.
Arrendet höjs från knappt 400 000 per år till 2,5 miljoner men Sollentuna, Stockholm och Järfälla har som delägare i häradsallmänningen möjlighet att få igen drygt 1,9 miljoner kronor i form av utdelning.

”Knappt 70 000 var”

– Om motorklubben betalar 400 000 i hyra innebär det att den verkliga kostnaden för oss tre kommuner skulle bli 200 000 kronor per år. Alltså knappt 70 000 var – det är ju inga pengar för en kommun, säger Magnus Ramstrand.
Både Järfälla och Sollentuna är positiva till förslaget som nu finns. Frågan är hur den tredje stora delägaren, Stockholm, ställer sig. Och om parterna hinner enas till i morgon torsdag då häradsallmänningen senast vill ha svar av Järfälla kommun.

Olika syn på arrendets längd

Tjänstemän från de tre kommunerna har diskuterat under onsdagen och lär fortsätta i morgon.
En svårighet kan vara att häradsallmänningens förslag innebär ett 10-årigt arrende medan Järfälla kommun bara vill teckna ett 2-årigt avtal för att under tiden försöka få till en bredare regional samverkan där fler av kommunerna i norra länet är med och bidrar.
– Järfälla kommun kan gärna skria ett 2-årigt avtal med motorklubben men häradsallmänningen vill se en långsiktig lösning, med ett långt arrende, säger Magnus Ramstrand.