Fokus. Rille är den som sedan två månader tillbaka håller ett extra öga på Väsby. Foto: Tryggare Väsby

”Rille” ska göra Väsby tryggare

Region Stockholm får allt fler områdespoliser. I Upplands Väsby är det ”Rille” som ska göra byn tryggare och fånga upp ungdomar i riskzonen. Vi tog ett snack med honom om allt från droger till vuxenansvar.

  • Publicerad 11:00, 16 nov 2020

Det är en jätteutmaning att få vissa 13-16-åringar att förstå att de ska
aktivera sig.

I lokalpolisområde Sollentuna, där även Upplands Väsby och Sigtuna ingår, startade en ny grupp med fyra områdespoliser i slutet av augusti.

Områdespoliserna ska ha fokus på trygghet, synlighet och ingripande och ha kontakt med fältassistenter, fritidsgårdar, skolor och ordningsvakter.

Områdespolisen ”Rille”, som han kallas, har fått Upplands Väsby som sitt ansvarsområde.

– Jag har redan fått superbra kontakt med skolor och fritidsgårdar. Mitt jobb är att tillsammans med skolorna fånga upp ungdomar som ligger i riskzonen för missbruk eller brottslighet.

Han är själv uppvuxen i Edsberg i Sollentuna och har även bott i Valsta i Märsta.

– Jag känner folk i alla tre kommuner, vilket är en stor fördel i mitt jobb.

En viktig uppgift är att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng.

– Det är en jätteutmaning att få vissa 13-16-åringar att förstå att de ska aktivera sig i föreningslivet, annars kan de vara lätta att locka in i brottslighet.

Cannabis och tramadol

Ett stort problem, som Väsby delar med många andra kommuner, är droghandeln. Området kring stationen, Centralvägen och utanför Väsby Centrum har varit extra utsatta. Här jobbar polisen aktivt med att rapportera köpare och säljare.

– En ostraffad ungdom från ett finare område i Väsby som köper droger förstår kanske inte att det förutom att det är skadligt för dem själva även föder den kriminella verksamheten. De som tjänar på det är de grovt kriminella som finns flera led bort.

STATIONEN. Ett av de områden som många upplever som otrygga i Upplands Väsby är området kring pendeltågsstationen. Foto: Mostphotos

Att jobba med. Områdespolis Rille ser flera utmaningar i Väsby. Droghandeln är en av dem. Foto: Tryggare Väsby

Förutom cannabis, som är den vanligaste drogen, varnar han för läkemedlet tramadol, ett slags morfintabletter som tyvärr blivit vanliga i Väsby.

– Det är extremt beroendeframkallande och har många farliga biverkningar.

En sak han kan sakna är föräldraansvaret.

– Ibland kan jag faktiskt undrar var föräldrarna är. Vad gör din ungdom och vilka hänger de med? Ha koll! råder Rille som menar att Upplands Väsby ändå bra förutsättningar att vara en trygg kommun.

– Här finns fritidsgårdar och idrottsanläggningar och mycket för ungdomar att göra. Jag försöker vara med och stötta och få dem att hålla sig borta från dåliga miljöer. Jag vill få dem att förstå att det är nu de väljer väg i livet.

Polisens tips till föräldrar

Var nyfiken och din egen detektiv.

Gör ”husrannsakningar” i rummet utan ungdomens vetskap, det är inte olagligt.

Be att få kolla i din ungdoms väska eller jackfickor innan de lämnar hemmet.

Har man källare eller förråd – gå och kolla där ibland om det har gömts något.

Visa merVisa mindre