Rikspolischef. På onsdagen besökte Anders Thornberg sina kollegor i Farsta och Globen. "Deras entusiasm och deras glädje när de får berätta om vad de gör och hur engagerade de är, om man skulle kunna förmedla det till medborgarna tror jag att många skulle känna sig mycket tryggare", säger han. Foto: Jannie Flodman

Rikspolischefens löfte: Fler synliga poliser i Söderort

Rikspolischefen Anders Thornberg besökte på onsdagen sina kollegor i lokalpolisområdena Farsta och Globen. Efteråt, i en pratstund med SöderortDirekt, passade han på att lova fler synliga poliser i Söderort.

  • Publicerad 16:21, 9 jan 2020

– Sverige är ett i grunden tryggt land, säger Anders Thornberg.

Samtidigt ser han hur våld och narkotikaförsäljning tenderar att krypa ner i åldrarna. Så även i Söderort, till exempel i form av personrån där gärningspersonerna inte nöjer sig med att råna.

– Man har också förnedrat offren genom att tvinga dem att göra olika saker, och är mer våldsamma än man behöver vara i sådana här sammanhang, säger Thornberg.

Kännetecknande för Söderort är, enligt rikspolischefen, att mycket människor rör sig i krokarna. Farstaområdet liknar han vid "en ganska stor stad ute i Sverige på en väldigt begränsad yta". Även Globenområdet med sina många evenemang drar till sig folkmassor.

– Det är mycket människor i rörelse och då finns det stor risk att det blir konfrontationer eller att det begås stölder och annat, säger Thornberg.

Hans förhoppningar om det nya året är emellertid goda.

– Vi kommer att få en påfyllning som saknar motstycke i svensk polis historia med kommande kullar. Över 3 000 är inne i polisutbildningen just nu, säger han.

Hur kan man lägga märke till det i Söderort?

– Det syns inte riktigt ännu, men det börjar fyllas på och då kommer man att märka att det är mer områdespoliser ute som känner området. Vi kommer också att vara mer aktiva i trafiken.

Thornberg berättar att han själv patrullerat längs Nynäsvägen under dagen.

– Det är ganska många som har svårt att hålla hastigheterna, konstaterar han.