Kritik. Den tränare för Solna konståkningsklubb som anmäldes för psykisk misshandel och vikthets mot unga åkare frias nu. Arkivbild. Foto: Karoline Montero Araya

Riksidrottsnämnden friar konståkningstränare i Solna

Efter att ha anmälts för bland annat vikthets stängdes en konståkningstränare från Solna konståkningsklubb av. Under våren har Riksidrottsnämnden granskat fallet och nyligen kom beskedet att tränaren frias.

  • Publicerad 10:13, 2 jun 2020

Det var i vintras som en tränaren kritiserades av Svenska konståkningsförbundets etik- och disciplinnämnd för att ha vikthetsat och misshandlat åkare psykiskt.

Bland annat ska unga åkare ha tvingats att lämna rapporter om sin vikt till tränaren som även ska ha kommit med flera kommentarer som upplevts nedlåtande om åkares vikt.

Tränaren stängdes av från klubben och sina landslagsuppdrag mellan oktober och mars i år, men överklagade beslutet till Riksidrottsnämnden (RIN), som är svensk idrotts högsta instans.

Tränaren frias

På måndagen tog RIN beslut i fallet. De friar tränaren från anklagelserna, skriver Dagens Nyheter.

Enligt tidningen har RIN haft ett flera hundra sidor långt utredningsmaterial att granska. I beslutet motiveras bland annat att åkaren som anmält tränaren ”framstår som trovärdig”, men att ”det inte kan anses ställt utom rimligt tvivel att tränaren uttalat sig på det förolämpande och otillbörliga sätt som påståtts i anmälan”. 

Enligt Dagens Nyheter skriver RIN att de inte ifrågasätter inte att viktrapporteringen kan ha uppfattats som påfrestande och otillbörlig.

"Men tränarens uppgift om att det skett 'under en begränsad tidsperiod i samband med rehabilitering från en skada' har inte motbevisats”, skriver nämnden vidare i beslutet enligt Dagens Nyheter.

Riksidrottsnämndens beslut går inte att överklaga.