Två unga, nutida kvinnor, bär fem kvinnliga pionjärer i sina armar. På en smal, stenlagd stig över gräsmattan vid riksdagens östra sida.

Åsa Lindestam, riksdagens förste vice talman, beskriver konstverket som något som saknats.

– Jag tänker på ord som demokrati, kvinnlig rösträtt och kvinnor som föregångare. Konstnären har verkligen tagit detta till sitt hjärta och skapat ett konstverk där alla kan se de fem första kvinnliga riksdagsledamöterna bäras av nutida generationer in mot riksdagen. Det gläder mig att vi nu har fått det konstverk av dessa kvinnor som vi länge har saknat, säger hon i ett pressmeddelande.

Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm, Nelly Thüring, Bertha Wellin och Agda Östlund var de fem första kvinnorna att kliva in genom den tunga porten i Riksdagshuset. De tog samtidigt ett kliv in i framtiden.

I år firar demokratin med allmän och lika rösträtt hundra år. Ett jubileum som nu ska gestaltas bland annat med en staty på Riksplan.

Det är konstnären Astrid Göranssons skissförslag som nu blivit utvalt, och tanken är att invigningen ska ske i juni 2022. Projektet är ett samarbete mellan Riksdagen och Statens konstråd.