”Vi kommer att vända oss till Riksbyggen inom de närmaste dagarna för att presentera våra idéer”, säger Henrik Persson från Nätverket Rädda Råstasjön. Föreningen vill bevara byggnaden. Foto: Anna Z Ek

Riksbyggen vill riva anrikt hus

Råsta café och före detta folkets hus vid Råstasjön kan rivas. Riksbyggen hoppas få bygga bostäder i stället. Men nätverket Rädda Råstasjön menar att en kulturhistoriskt viktig byggnad försvinner.

  • Publicerad 14:59, 29 jun 2015

Riksbyggen som köpt marken och huset har lämnat in en ansökan till kommunen om att få riva den röda träbyggnaden.

– Vi vill riva huset för att det inte går att bruka det. Det är alldeles för mycket fuktskador och miljöfarliga ämnen i huset, säger Tobias Sjögren på Riksbyggen.

Vad vill ni göra i stället?

– Så långt har vi inte kommit än. Men tennishallen får nyttja vår mark till bilparkering. Vi får prata med kommunen om vad vi ska göra sen.

Vill ni bygga hus?

– I framtiden hoppas vi få göra det absolut, det är nästa steg i det hela, säger Tobias Sjögren.

Huset har sedan några år stått tomt men nätverket Rädda Råstasjön att starkt kritiska till planen och anser att byggnaden är kulturhistoriskt viktig för Solnaborna.

– Huset representerar en period när man hade idrottskultur i området med motion och bastu och har varit en viktig lokal för Solnas idrotts- och föreningskultur. River man det är det stor risk att det bara blir en stor parkeringsplats och det är inte roligt för någon, säger Henrik Persson, talesperson för nätverket Rädda Råstasjön.

De vill i stället att huset rustas upp och får nya användningsområden.

– Vårt förslag är att man i samarbete med Naturskyddsföreningen gör om det till ett naturens hus där man informerar om miljön och naturen i området. Det finns 60 häckande fågelarter runt sjön och sju fladdermusarter i den lilla skogen. Vi vill också ha ett kafé, det är ju 10 000-tals som motionerar runt Råstasjön, säger han.

Enligt Ann-Christine Källeskog, plan- och byggchef i Solna stad har de i dagsläget inget uppdrag att jobba med bebyggelse i området utan ska utreda förutsättningarna för ett naturreservat.

Kommunen handlägger ärendet och ska begära in en antikvarisk förundersökning som underlag för prövningen av rivningslov. Beslut kommer att fattas av byggnadsnämnden någon gång i höst.

Men om det på sikt blir bostäder är oklart.

– Området är under utredning, tanken är att göra ett naturreservat men exakt var gränserna kommer att gå är inte klart än och vi lär inte starta något planarbete innan vi vet, säger Torsten Svenonius (M) ordförande i byggnadsnämnden.

Så det kan bli bostäder?

– När det är fastlagt var gränserna går får man se vad som kan hända på övriga områden.

Vårt förslag är att man gör om det till ett naturens hus.Henrik Persson, Nätverket Rädda Råstasjön

Fakta

Många protester mot bygge vid sjön

Kommunen planerade till en början 1 800 bostäder runt Råstasjön men har efter protester minskat antalet till 600–700.

Över 20 000 personer har skrivit på protestlistor mot byggplanerna. Bland de mest aktiva i protesterna finns Nätverket Rädda Råstasjön.

Ärendet ska nu upp i Mark- och miljödomstolen.

På andra sidan sjön ligger före detta Råsta café och folkets hus som köpts av Riksbyggen.

Visa merVisa mindre