Ridskolechef. Eva Ulf, ridskolechef på Djursholms ridskola. Foto: Stefan Källstigen

Ridskolor drabbas av inflationen – måste höja avgifterna

När nästan alla fasta avgifter – diesel, foder, el – höjs efter ökad inflation drabbas ridskolorna. Även Djursholms ridklubb tvingas höja sina avgifter. ”Transport är den stora kostnaden”

  • Publicerad 12:12, 18 aug 2022

Ridskolorna ute i Sverige är en av de verksamheter som har fått en extra törn efter pandemin i och höjda priser på el, diesel och foder, något som flera medier har rapporterat om.

En bild som även Eva Ulf, ridskolechef på Djursholms ridskola, kan bekräfta.

– Allting kostar mycket, mycket mer. Men vi har inte haft ovanligt mycket avhopp, säger hon.

Trots ökade kostnader och osäker framtid är hon ändå inte orolig.

– Här i Djursholm har vi ganska gott kundklientel. Så det är inte vårt största problem, utan kanske märks av mer på andra ridskolor.

Får höja med 8 procent

Eva Ulf på Djursholm ridskola tror att de kan påverkas mer på sikt.

– Ja, om det blir dyrare. Eleverna vill ju rida här, och gör det. Det är bra men så småningom så påverkar det så klart. Att rida kostar redan mycket pengar.

Ungefär 900 elever rider på Djursholms ridskola, varav strax över hälften är barn och ungdomar. Från sex år och uppåt. Ungefär 85 ridlektioner hålls här också varje vecka.

Eva Ulf berättar att de höjer avgiften med 7 till 8 procent. Den största kostnaden för verksamheten är transport, alltså att dieselpriserna höjs, berättar ridskolechefen.

– Vi harvar varje dag, det går åt en del diesel åt det. Sedan ökar även elen. Det är alla de fasta kostnaderna som ökar, som man inte kan spara in på.

De påverkas också

En annan ridskola som också påverkas är Överby ridskola i Järfälla. De kan tvingas höja sina avgifter med tio procent.

– Det känns som att det varit uppförsbacke de senaste tre åren och detta är på något sätt droppen, menar Lena Wiman, ridskolechef för Överby ridskola.

Inte orolig

Även om Djursholms ridskola inte kommer påverkas starkt den närmaste framtiden, så kan det bli så att nya hästägare prioriterar om, om inflationen fortsätter, menar Eva Ulf.

– Nu under pandemin är det många som har köpt hund, häst eller båt. Då kanske man tänker om om stallhyran ökar. Man kanske inte längre prioriterar det här nya intresset man har fått lika mycket, när det blir dyrare. Det tror jag kommer påverka ridskolorna mest.

Vilka priser ökar och varför?

Plast har blivit dyrare. Efterfrågan har ökat efter pandemiåren samtidigt som produktionskedjorna varit ansträngda. Sedan kriget i Ukraina har efterfrågan på råvaror och energi ökat då import från Ryssland stoppats.

Dieselpriserna har ökat, dels då Ryssland är en stor producent av råolja. Även nya skatter och reduktionsplikt trissar upp priserna.

Fodret blir dyrare då dieselpriserna ökat och påverkar frakten. En blöt höst har lett till att efterfrågan är stor.

Samtidigt ligger vinterns ökade elpriser kvar poch puttrar. Bakom priserna ligger bland annat strypta gasleveranser från Ryssland.

Källa: Aftonbladet, SVT, LRF Häst.

Visa merVisa mindre

Dyrare. Djursholm ridskola höjer sina avgifter med 8 procent, berättar Eva Ulf, ridskolechef sedan 32 år. Foto: Stefan Källstigen