Fredag den 23 oktober öppnar utställningarna Mästarprovet och Lilla rustkammaren i det Kungliga Slottet. Lilla rustkammaren är ett permanent rum och en barnvänligare version av museets ordinarie utställning. Här finns inga originalföremål utan enbart rekvisita.

– Meningen är att man ska kunna klämma, känna och lukta. Man kan till exempel krypa in i Drottning Kristinas mantel och sticka upp huvudet, säger Sofi Hjort, ansvarig för Lilla rustkammaren.

Mästerlig rustning

Mästarprovet är en tillfällig utställning där man kan beskåda en rustning tillverkad av rustningssmeden Albert Collins. Dessutom kan man testa en rustningshandske och lära sig om hur en rustning tillverkas.

– Hur gör man en rustning? Hur kan man röra sig i den? Nu kan vi äntligen svara på de frågor som så många besökare har undrat över, säger Jonas Lindwall, ansvarig för Mästarprovet.

Rustningen är avsedd för tornering till fots och är inspirerad av två original som tillverkades i Arboga på 1560-talet. Färdigställandet innebar att Albert Collins hade klarat ett så kallat Mästarprov, som den enda i Sverige sedan mitten av 1700-talet.