Nicolas Le Riche (balettchef) Alan Gilbert (musikchef) Birgitta Svendén (vd) Michael Cavanagh (operachef) Ellen Lamm (chef unga på Operan). Foto: Tobias Regell

Ridån går upp –  Kungliga Operan öppnar igen efter restriktionerna

Den 16 augusti öppnade Kungliga Operan igen för första gången sedan mars 2020. Höstens program är släppt – 300 personer kommer att kunna sitta i publiken.

  • Publicerad 08:52, 18 aug 2021

Vi vill ta chansen och göra vågade val när det kommer till nya föreställningar.

Efter att ha varit stängd i drygt 1,5 år har nu Kungliga Operan öppnat för 300 personer per föreställning. På en presskonferens på måndagen presenterades höstens program och tre nya chefer.

– Det är otroligt spännande och roligt att presentera våra nya chefer, sa Birgitta Svendén, vd på Kungliga Operan, under presskonferensen.

Tre nya chefer

Michael Cavanagh är ny operachef, Ellen Lamm ny chef för unga på Operan och Alan Gilbert är ny musikchef.

– Det känns helt fantastiskt att få vara här och jag ser stora möjligheter för Operans framtid. Det har varit en lång och tuff tid men nu rör vi oss framåt mot något nytt, säger Michael Cavanagh.

Operan. Michael Cavanagh är ny operachef på Kungliga Operan. Foto: Christopher Blanck

– Nu finns det möjligheter att förändra operan som vi känner den eftersom vår vardag har förändrats efter pandemin. Vi vill ta chansen och göra vågade val när det kommer till nya föreställningar.

Att Operan har varit stängd sedan mars 2020, fått anpassa sig efter ständiga förändringar med restriktioner och att hela tiden "ha fått dörren stängd i ansiktet när hoppet börjat gro" har varit tufft, berättar Birgitta Svendén.

– Vi har fått jobba med att stötta varandra, och bli bättre på att kommunicera. Det har fungerat bra med digitala möten men man längtar efter att se kollegorna på riktigt, säger hon.

– Och så det är med ett glädjens rop vi äntligen får välkomna publiken tillbaka. Det är fantastiskt att de ska få se det vi gör igen.

Hur ser framtidsplanerna ut?

– Efter nyår hoppas Operan kunna ha fullsatt hus igen.

– Sedan kommer vi att fortsätta med vår digitala satsning, Operan play, som varit en enorm framgång för oss. Alla kommer inte att kunna ta sig till Stockholm för att se föreställningarna så då blir den digitala lösningen fortsatt viktig.

Glädje. Kungliga Operans vd Birgitta Svendén är lycklig över att välkomna publiken igen. Foto: Christopher Blanck

Premiärdatum för hösten

Anders Walls stiftelse - jubileumsgala 28/8
Kammarkonsert - 3/9
Rigoletto - 4/9
Brahms Requiem - 11/9
Balettgala - 17/9
Jolanta - 2/10
Candide - 16/10
Station Illusion - 23/10
Kylían/Ek/Forsythe - Bella Figura 28/10
Madame Butterfly - 11/11
Valkyrian - 20/11
Svansjön 10/12
Nyårsgala 31/12