Restaurangchef. Riche Fenix blir Matilda Jacksons första, egna koncept på en permanent adress. Foto: Victor Malmcrona/Christopher Hunt

Riche Fenix öppnar på Götgatan

En bit av Östermalm flyttar söder om Slussen. Den kända restaurangen vid Stureplan får en systerkrog på Götgatan – Riche Fenix. "Hoppas min tolkning av vad Riche på Söder betyder faller folk i smaken," säger restaurangchefen Matilda Jackson.

  • Publicerad 10:58, 30 maj 2022

Snart väcks det liv i Starbucks gamla lokaler på Götgatsbacken. Svenska brasserier öppnar Riche Fenix på adressen. Det blir deras första restaurang på Södermalm.

– Södermalm är en fantastisk stadsdel som är full av liv. Det känns superkul att få vara en del av det, säger blivande restaurangchefen Matilda Jackson.

Nya stället ska vara likt Riche på Birger Jarlsgatan i känslan snarare än detaljerna, menar hon. I övrigt blir skillnaden ganska stor.

– Det första när vi landade i var att det skulle bli mer bar än klassisk matsal. En lite mer spontan känsla.

Familjeföretag. Riche Fenix blivande restaurangchef Matilda Jackson är dotter till PG Nilsson, grundare av Svenska brasserier. Foto: Christopher Hunt

"Nav för kreativitet"

Ambitionen är att restaurangen ska vara ett nav för kreativitet och "regelbundet bjuda in konstnärer, DJ:s och kreatörer för att skapa en levande mat- och kulturscen i området."

Restaurangen "sticker ut hakan och adderar en spännande lekfullhet som utmanar det konventionella," enligt ett pressmeddelande.

– Det ska bli en plats för människor som vill vara en del av en kreativ atmosfär och inspireras av andra spännande människor, konstverk på väggen eller en låt i högtalarna, säger Matilda Jackson.

Hade det inte varit mer att sticka ut hakan med ett Östermalmsstuk, här på Söder?

– Jo, det kan man tycka. Vissa grejer är födda ur Riche, men när jag tänkt ut vad vi vill göra har jag inte utgått från hur det ska passa in på Söder, utan börjat i magen. Vad tycker vi känns bra och vad tror vi på? Att sticka ut hakan handlar mer om det, att göra det vi tror på.

Borta. Förra året flyttade Starbucks ur lokalerna på Götgatan. Foto: Victor Malmcrona

Dröm att öppna på Söder

Tidigare har Matilda Jackson varit med och startat tillfälliga Riche Pelago på Djurgården. I dag är hon restaurangchef på gamla Riche och Teatergrillen.

Att öppna restaurang på Söder har hon drömt om länge.

– Det känns superroligt, spännande och lite läskigt.

Vad blir det för mat?

– Barmat med hög kvalitet, om man ska fatta sig kort. Maten ska gå att äta ståendes, med händerna eller med en gaffel.

Kökschef blir William Carlström, som tidigare jobbat på bland annat AIRA, Operakällaren och Punk Royale.

Prydnad. I slutet av 1800-talet kom den ikoniska skulpturen, föreställande fågeln Fenix, på plats på över skyltfönstren. Foto: J. Söderberg, 1934. Stadsmuseet i Stockholm.

Anrikt. Apotek Fenix öppnade 1825 och 1838 flyttade de till Götgatan 40. Så här såg det ut i slutet av 1800-talet, då Gillis Emanuel Gullbransson var ägare. Foto: Anton Blomberg, 1890. Stadsmuseet i Stockholm.

Tredje i raden

I lokalen på Götgatan 40 höll Apoteket Fenix till från 1838 fram till 1980-talet. Sedan flyttade Fenix bar och restaurang in. Nu är det alltså dags för en tredje fågel Fenix.

– Jag hoppas att min tolkning av vad Riche på Södermalm betyder ska falla folk i smaken. Om man vågar göra saker man själv tror på, då kommer fler tycka om det. Förhoppningsvis.

50 sittplatser

Adress: Götgatan 40

Storlek: 200 kvm

Antal gäster: 50 sittplatser samt bar

Visa merVisa mindre