RF drar in stödet till Ängsjölyftet

I tio år har Ängsjölyftet gett tusentals skolbarn i Järfälla chansen att prova på olika idrotter i Ängsjö friluftsområde. Men nu har Riksidrottsförbundet bestämt att pengarna i Idrottslyftet, som Ängsjölyftet ingår i, ska fördelas annorlunda från nästa år.

  • Publicerad 08:23, 17 maj 2017

– Vi hoppas att det ska kunna fortsätta. Det är så himla kul, och vi vet att vi har fått en hel del nya medlemmar härifrån, säger Per Edling från Kungsängens bågskytteklubb medan han och ett par andra veteraner i klubben väntar på att bussarna med elever från Lundskolan i Viksjö ska rulla in på parkeringen vid friluftsområdet.

Ängsjölyftet arrangeras för tionde året i rad på Ängsjö friluftsområde. Foto: Åsa Sommarström

Den här dagen står utöver bågskytte även golf, capoeira, scouting, löpskytte, cricket och orientering på menyn för eleverna i klass 3–5 på Lundskolan. Andra dagar kommer representanter från andra föreningar och presenterar sina sporter för Järfällas skolbarn. Totalt pågår Ängsjölyftet under 19 dagar i maj och juni.

”Sporter som inte syns så mycket”

– Vi har aldrig haft så många föreningar här varje dag som i år. Barnen får prova på det utbud som finns, och framför allt sådana sporter som inte syns så mycket annars, säger Annica Dahlborn som är kommunens samordnare för Idrottslyftet, inklusive Ängsjölyftet, i Järfälla.

Finansieringen kommer från Stockholms Idrottsförbund, som i sin tur får pengar från Riksidrottsförbundet. Men nu ska pengarna fördelas på ett nytt sätt. Det innebär att Ängsjölyftet, som varje år sedan starten för tio år sedan har gett nära 3 000 skolbarn i Järfälla chansen att prova på olika idrotter under en dag, i värsta fall sjunger på sista versen.

Föreningarna hoppas

– Hela Idrottslyftet som det har varit försvinner, säger Annica Dahlborn.

Hon hoppas att åtminstone Ängsjölyftet trots allt ska kunna fortsätta på något sätt. Det gör föreningarna som deltar också. För att skapa opinion har de bjudit in alla politiker i Järfälla – även om det inte är de som har beslutat att pengarna ska fördelas annorlunda – att delta den 23 maj.

– Vi vill visa vilken glädje det är för skolbarnen att få prova en massa olika idrotter på Ängsjö under en dag, säger Charlotta Mannz från Viksjö Golfklubb.

Skolbarnen anländer

Tanken först var att en buss skulle stanna vid kommunhuset och hämta upp alla intresserade politiker och tjänstemän, precis som med skolbarnen, men någon buss blir det inte då bara två politiker har anmält sig med en vecka kvar till den 23:e.

Lugnet före stormen är över på Ängsjö då två bussar från Lundskolan dyker upp och eleverna väller ut mot sina första stationer.

MIchaela Vinterman i klass 5 är en av eleverna som provar på bågskytte.

Michaela Vinterman, en av femteklassarna från Lundskolan i Viksjö, testar att spänna bågen. Foto: Åsa Sommarström

– Roligt, men svårt att hålla i bågen för den var ganska tung, säger hon.

– Bågskytte är inte svårt – det är omöjligt, skojar Per Edling från bågskytteklubben.

Testar golf på liten bana

En bit därifrån får en grupp fjärdeklassare testa golf. Några har provat på knattegolf tidigare, men de flesta har aldrig spelat golf tidigare. Här får de spela på en liten tillfällig bana som Viksjö GK har byggt upp.

– Många tycker att det är svårt i början. Man tror att det ska vara lätt då bollen ligger stilla, men nej, säger Philip Robinson, ledare i Viksjö GK.

Philip Robinson från Viksjö GK delar ut klubbor till fjärdeklassarna från Lundskolan. Foto: Åsa Sommarström

En kille går för sig själv vid sidan av och är först inte alls sugen på att testa, men så småningom ändrar han sig och slår några slag.

– Nu sjunger det i hjärtat, säger läraren Melinda när hon ser det. Jag önskar att något sådant här hade funnits när jag själv var liten.

RF:s pengar ska fördelas annorlunda

Utöver Ängsjölyftet ingår även Bruketlyftet, där elever får prova på vintersporter, i Idrottslyftet i Järfälla. Dessutom besöker idrottsföreningar skolorna och presenterar sin verksamhet under resten av skolåret också. Men nu är det alltså slut med finansieringen från Stockholms Idrottsförbund eftersom Riksidrottsförbundet har beslutat att samarbetet mellan skolor och idrottsföreningar ska avslutas.

– Idrottslyftet har utvärderats och det har visat sig att våra pengar inte har haft avsedd effekt. Det är inte fler barn och unga i idrottsrörelsen i dag än för tio år sedan. Då måste vi fundera på hur vi ska göra i stället. Problemet är inte att rekrytera ungdomar utan att behålla dem. Riksidrottsförbundet har tagit fram en ny strategi för hur vi ska få fler att idrotta längre i en så bra verksamhet som möjligt, säger Anders Nissar, verksamhetsledare för idrottsutveckling på Stockholms Idrottsförbund.

Kommunen har inte gett upp

Mika Metso (S), ordförande i kultur-, demokrati och fritidsförvaltningen i Järfälla, förklarar att kommunen ännu inte har gett upp hoppet om att ändå kunna fortsätta med Ängsjölyftet med hjälp av pengar från Stockholms Idrottsförbund.

– Riksidrottsförbundet har aldrig haft så mycket pengar som i dag och någon måste ta ett ansvar för att de kommer ut till föreningslivet. Ängsjölyftet är ett av få tillfällen då skolan och föreningslivet möts och vi har sett att det verkligen når ut, inte minst till de barn som inte redan är föreningsaktiva. Vi kommer att diskutera det här med Stockholms Idrottsförbund.

Och om det inte hjälper?

– Än så länge bygger det på att vi får pengar från Riksidrottsförbundet, men vi kommer hur som helst se till att Ängsjölyftet kan vara kvar på något sätt, säger Mika Metso.

Fakta

Idrottslyftet i Järfälla

Idrottslyftet (tidigare Handslaget) har funnits i nuvarande form i nästan 13 år. Riksidrottsförbundet har delat ut pengar till distriktsförbunden som fördelat vidare till föreningarnas arbete med rekrytering i samarbete med skolor ute i kommunerna.

I Järfälla har man bland annat arrangerat Ängsjölyftet på våren och Bruketlyftet på vintern, där tusentals skolungdomar har fått möjlighet att under en skoldag prova på flera olika idrotter.

I årets Ängsjölyftet medverkar drygt tio föreningar från Järfälla och grannkommuner, verksamma inom bland annat orientering, sportfiske, löpskytte, mountainbike, baseboll, golf, cricket och bågskytte.

Från nästa läsår blir det inga pengar från Riksidrottsförbundet till idrottsföreningarnas samarbete med skolor då förbundet har antagit en annan strategi med mer fokus på att behålla de som idrottar och mindre fokus på nyrekrytering.

Visa merVisa mindre