Stor klubb. Reymers IK får spelschemat att gå ihop, men kan inte växa mycket mer utöver sina 1400 ­medlemmar. Foto: Reymersholms IK

Reymers IK ber en bön om milda vintrar

Det råder brist på idrottsanläggningar i Stockholm. Anrika Reymersholms IK har 1 400 medlemmar engagerade i sin fotbollsverksamhet. De får spelschemat att gå ihop på sommaren, men på vintern är det tufft.

  • Publicerad 12:07, 26 jan 2022

Nyligen skrev Mitt i om den behovsanalys staden gjort där de slår fast att det finns alldeles för få idrottsanläggningar i Stockholm.

Jättebehovet: 27 nya idrottshallar

Reymersholms IK spelar på Zinken, Långholmen och i Tanto. För deras del räcker planerna till, i alla fall under sommaren.

– Det kan bli lite rockader ibland som när Tanto var stängt i höstas, men vi har en bra dialog med idrottsförvaltningen som gör ett bra jobb. I stort fungerar det, säger klubbens ordförande Hans Förnestig.

– Men det är en utmaning när våra unga medlemmar blir äldre och vill träna mer, samtidigt som det fylls på med yngre medlemmar. Vi kan inte växa mycket mer.

Svårt på vintern

På vintern är däremot läget annorlunda vad gäller spelmöjligheter.

– Då har vi jätteproblem. Planer skottas inte och vi har inga inomhushallar att tillgå. Det är ett bekymmer som rör alla klubbar i stan, säger Hans Förnestig.

– Vi ber böner för att det ska vara sånt väder som den här vintern. Blir det tio minus kan vi inte spela.

"Viktigt att de byggs nära"

Hans Förnestig ser positivt på att fler platser för idrott kan anläggas. Men byggs en ny hall får inte en gammal stänga, vilket tidigare hänt, menar han.

– Ökar tillgången kan vi ta emot fler barn och erbjuda bättre tider. Men för alla klubbar är det viktigt att planer byggs nära, nioåringar kan inte åka tvärs över stan för träning. Byggs det på fel ställen gör det ingen nytta.

Färdig tidigast år 2034

I dagsläget finns få planer på nya anläggningar på Södermalm. I nordöstra Sjöstan planeras en idrottshall, men den skulle inte stå färdig förrän tidigast 2034.

Inom staden pågår även samtal om en idrottshall vid Södersjukhuset och/eller nära Fryshuset, men inget är bestämt.

På sikt ska tälthallen på Zinken ersättas med en permanent hall.

Inga planer på ny simhall eller fotbollsplan finns.