Rissne gård som drivs Peter Kangärde och Marianne Rydell tog emot sina första julbordsbokningar i januari. Foto: Mikael Andersson

Revansch för julborden när restriktionerna lättar

Med hårda restriktioner och flera avbokningar blev förra julen sig inte lik för krögarna. Nu när restriktionerna släpps väntas en mer fröjdefull jul.

  • Publicerad 06:15, 28 sep 2021

Förra året hade vi fler avbokningar än bokningar.

Laddade På Uriksdals Värdshus är de redan i full gång med julbordsplaneringen. - Vi har faktiskt redan börjat med matförberedelser, säger kökschefen Jonathan Kasche, Foto: Stefan Källstigen

Ja, i år är det nog många som är extra sugna på köttbullar och sillsallad efter förra årets restriktiva jul. På Rissne gård började man ta emot julbordsbokningar riktigt tidigt.

– Vi tog emot våra första bokningar i januari. Sådana är våra gäster, säger krögaren Peter Kangärde som driver Rissne gård tillsammans med Marianne Rydell.

Och att julborden är viktiga råder det inga tvivel om. På Rissne gård var försäljningstappet under julbordsperioden 2020 hela 90 procent jämfört med 2019.

– Nu kan vi äntligen göra det som vi skulle gjort för ett år sedan. Det känns väldigt starkt att folk är på, vill göra saker igen och inte uppleva en till jul som 2020. Det känns jätteroligt och vi är jätteglada att det börjat återgå till det normala igen.

Slippa gå på sparlåga

Även på Ulriksdals Värdshus hade man fler avbokningar än bokningar förra året. Enligt dem själva hade de ett tapp på 3 000 till 4 000 bokningar under november och december månad, men i år ser det annorlunda ut.

– Just nu har vi samma bokningstryck som tidigare år innan restriktionerna, vid den här tidpunkten, säger Jonathan Kasche, kökschef och projektledare för julbordet på Ulriksdals Värdshus.

Hur känns det att restriktionerna lättar?

– Det känns jättekul. Vi fram emot fullt hus och att känna glädjen med förväntansfulla gäster. Det känns även kul för personalen att vara tillbaka och slippa gå på sparlåga, säger Jonathan Kasche.

På The Winery Hotel i Solna är julbordsplaneringen också i full gång.

– Vi börjar alltid i god tid, men i år märker vi att det finns ett sug efter julbord och att få träffas på riktigt igen, säger Sarah Djerf, marknadschef på The Winery Hotel.

Anpassade sittningar

Trots att restriktionerna släpps väljer The Winery Hotel att anpassa sina julbordssittningar.

– Vi förstår att folk fortfarande känner sig oroliga, så vi tänker att det är bättre med en mindre fullsatt matsal och istället kunna erbjuda en god upplevelse till alla så att gästerna känner sig trygga, säger Sarah Djerf.