Föräldrar. ”Man kan inte dra undan mattan för något som fungerar” tycker Anders och Veronica Stenkrona. Foto: Viktor Stenkrona

Resursskolor räddades i sista stund

Först var de hotade, sedan ändrade sig Stockholms stad, så att resursskolorna blir kvar. ”Den samhällsinsats som dessa skolor gör är fantastisk" säger Åkersbergabon Anders Stenkrona vars dotter påverkas av beslutet.

  • Publicerad 15:15, 22 dec 2021

Det kostar ännu mer att ta hand om trasig vuxen

– Vår dotter har autism och funkar inte med folk som inte kan autism. Men i en sån här konstellation blomstrar hon, säger Åkersbergabon Anders Stenkrona om resursskolan Svedenskolan där dottern går.

I slutet av november fick han och andra föräldrar besked att bolaget Utvecklingspedagogiks tre grundskolor, varav en är Svedenskolan, skulle läggas ned.

Lättade föräldrar

Orsak: bristande finansiering från Stockholms stad. Men nu har staden ändrat sig. Beskedet kom 7 december och innebär att skolorna trots allt kan vara kvar.

– Vi föräldrar är självklart otroligt lättade att stadshuset tagit situationen på allvar och hittat en lösning som gör att Utvecklingspedagogik kan fortsätta. Men vi kräver svar hur denna kris kunnat uppstå, säger Christian Wettergren, ordförande i föräldraföreningen för Luna- och Svedenskolorna.

Räddad. Nedläggningen av skolorna är avvärjd. Foto: Mikael Andersson

De senaste åren för skolorna har präglats av ekonomisk kris och en osäker framtid. Men enligt Stockholms stad kommer den nya ersättningsmodellen för skolorna vara ”hållbar över tid”.

Många köar för plats

Totalt berörs cirka 200 lever på de tre skolorna och ytterligare drygt 1500 elever som köar för plats. På grund av det ekonomiska läget har Utvecklingspedagogik tidigare haft intagningsstopp.

– Vi har vänner som står i kö. Deras barn är hemmasittare och då måste föräldrarna också vara hemma. Det leder till utbrändhet och barnen utvecklas inte, säger Anders Stenkrona.

Han menar att resursskolorna på sikt innebär en besparing, trots att de kostar mer än en ”vanlig” skola.

– Det klart att de kostar, men det kostar ännu mer att ta hand om en trasig vuxen, säger han.

– Den samhällsinsats som de här skolorna gör är fantastisk.

Utvecklingspedagogiks grundskolor

Resursskoledelen vid Svedenskolan i Bergshamra

Lunaskolan södra i Kärrtorp

Lunaskolan i Bromma
 

Visa merVisa mindre