Omställning. När flyg och färjor började ställas in i våras började Tullverket satsa mer på kontroller av lastbilstrafiken. Foto: Mostphotos

Restriktioner har minskat kokainsmugglingen till Stockholm

I hela landet har tullen under pandemin beslagtagit mer kokain jämfört med samma period i fjol. Men i Stockholm har det tvärtom skett en minskning, visar färska siffror.

  • Publicerad 15:36, 29 sep 2020

Mindre än ett kilo insmugglat kokain har beslagtagits i Stockholms län från mars till september i år, visar ny statistik från Tullverket. Samma siffra under motsvarande period i fjol var 12,4 kilo.

Även när det gäller amfetamin syns en tydlig minskning i länet. En förklaring är reserestriktioner mellan länder och den kraftigt minskade flyg- och färjetrafiken till Stockholm under våren och sommaren. Tullverkets siffror för hela landet pekar i stället på ökad smuggling av bland annat kokain och cannabis jämfört med i fjol. Även i Stockholm har det skett en ökning av cannabisbeslagen.

– Vår bild är att smugglarna i stor utsträckning använder den tunga trafiken som inte har påverkats på samma sätt som persontrafiken. Vi har ställt om och kontrollerar i större utsträckning den tunga trafiken där vi har gjort fler beslag, säger Tullverkets generaltulldirektör Charlotte Svensson i ett pressmeddelande.

Beslagen

Tullverkets beslag av de vanligaste narkotikapreparaten under perioden 15 mars till 15 september i Stockholms län, jämfört med samma period 2019.

Kokain: 0,9 kilo i år, 12,4 kilo förra året.

Amfetamin: 1 kilo i år, 11,7 kilo kilo förra året.

Cannabis: 412,9 kilo i år, 69,6 kilo förra året.

Heroin: 3 kilo i år, 12,8 kilo förra året.

Visa merVisa mindre