”Restiden är längre än träningstiden”

Hallbristen hindrar barn- och ungdomar att träna i innerstan. Södermalmsklubben IK Bolton tvingas pendla till Farsta för att träna handboll. – Restiden är längre än träningstiden – det är nästan lite komiskt, säger Oda Landberg, 18.

  • Publicerad 06:39, 21 feb 2018

Oda Landberg studspassar ut på kanten till Sandra Pettersson som flyger in över straffområdet och får nätmaskorna att rassla bakom målvakten Klara Bengtzon.

”Handbollsklubben på Söder” står det med gula bokstäver på ryggen på träningsjackorna. Men IK Boltons damjuniorer drillar kontringar betydligt längre söder ut än hemmaplanen Skanstullshallen.


I en serie artiklar granskar nu Mitt i hur vi i innerstan påverkas när allt fler ska samsas på samma yta – artikel fyra i serien handlar om idrottshallar och -planer. Här kan du läsa alla tidigare artiklar.


Oda Landberg laddar skjuter. Foto: Anna Z EK

Mer resande än träning

Det är torsdagskväll och träning i Farstahallen 3.

Spelare och ledare tog tunnelbanan från Södermalm vid halv sex för att hinna till träningen i Farsta en timme senare. Träningen håller på till åtta och klockan hinner bli nio innan de är hemma igen.

– Det är ju ganska tufft till skillnad mot när vi tränar i vår hemmahall på Södermalm dit jag bara har tio minuter. Sen ska man hem och duscha och äta, klockan är jättemycket och man är skittrött, säger målvakten Klara Bengtzon, 18.

– Det blir mer resande än träning, säger vänsterspelaren Oda Landberg.

Hon hinner vara hemma en timme innan hon måste åka till träningen. Och när hon kommer hem hinner hon vara hemma en timme innan hon ska gå och lägga sig.

– Så det blir inte så mycket tid över till plugg eller något annat.

Oda Landberg i samtal med lagkompisarna Klara Bengtzon och Sandra Pettersson. Foto: Johan Kristensen

”Monumental hallbrist”

IK Bolton har 650 medlemmar varav 450 är barn och ungdomar mellan 7 och 18 år.

Även klubbens flicklag tränar torsdagar i Farsta. Men uppslutningen är dålig och den här torsdagen blir flicklagets träning inställd.

IK Boltons ordförande Gunnar Lundgren tycker att det är olyckligt att Stockholms stad har gett Södermalmsklubben träningstider i Farsta.

– Det är klart att vi vill ha träningarna på Södermalm. Risken är stor att ungdomarna slutar för att det är för jobbigt med den här resan. Det visar ju att vi har en monumental hallbrist i Stockholm.


Stockholm långt efter

Antal invånare per idrottsarena i respektive stad.

Källor: ”Bygg ikapp! Bygg i takt!”, Stockholms idrottsförbund, 2014, samt SCB.


Stockholm bygger inte i takt

Stockholm har betydligt färre idrottshallar och planer per invånare än Göteborg och Malmö. Det visar en rapport från Stockholms idrottsförbund från 2014. I mars kommer nya siffror. Av allt att döma har stockholmarnas möjligheter att idrotta försämrats ytterligare.

– Vi ser att inflyttningen och förtätningen av Stockholm fortsätter men det byggs inte nya idrottsanläggningar i samma takt, säger Roger Vintemar, ansvarig för anläggningsfrågor vid Stockholms idrottsförbund.

Handbollsklubben på Söder i exil i Farsta. Foto: Anna Z EK

”Går att hitta lösningar”

IK Boltons lag tränar framförallt på Södermalm: Kanalhallen, Lilla Eriksdalshallen, Skanstullshallen, Södra Latin, Södermalmsskolan, Åsö skolhall. Men klubben har också fått träningstider i Liljeholmshallen och Farstahallen 3.

Förhoppningen om att snart få fler idrottshallar kring Skanstull spårade ur när Försvarsakten krävde att järnvägen in i Södersjukhuset ska få vara kvar. Stockholms stad har därför pausat arbetet med att utveckla Södra Skanstull ”på obestämd tid”.

– Det går ju att hitta lösningar. Engelbrektshallen ligger ju under marken – hallarna behöver inte ta plats från markytan. Om man ändå bygger ett hus kan man använda ytan under huset på ett bättre sätt, säger Oda Landberg.

”Viktigt att fler får röra sig”

Hon tycker att det är avgörande för unga stockholmares hälsa att få till fler idrottshallar.

– Det bor ju så många barn och ungdomar i Stockholm. Det är viktigt att fler får möjlighet att röra på sig och det blir ju lättare om man har fler hallar och ytor att vara på. Och det går ju tydligen eftersom andra större städer har fler hallar per invånare, säger Oda Landberg.