Klockan var 22.27 den 7 november när himlen plötsligt lystes upp under ett par tre sekunder över stora delar av östra Svealand, däribland Enköping.

Eric Stempels, astronom och meteorforskare vid Uppsala universitet, som också själv såg och hörde fenomenet, kunde kort därefter med hjälp av kollegor i Norge fastställa att en stor rymdsten hade fallit mot jorden.

Kameraobservationerna gjorde det även möjligt att peka ut ett högintressant område nära byn Ådalen, norr om Fjärdhundra i Enköpings kommun. Området har genomsökts av en stor skara intresserade. Och det var just där, den 22 november, efter tips från meteoritsamlare, som Jörgen Langhof, mineralog vid Naturhistoriska riksmuseet, hittade misstänkta fragment av rymdstenen i just det utpekade området.

Fragmenten är svartmetalliska till färgen och mellan 1-6 millimeter stora. Fragmenten har nu undersökts på Naturhistoriska riksmuseet, och forskarna konstaterar att det var en järnmeteorit. Det är ovanligt, eftersom i 95% av meteoritfallen rör det sig om stenmeteoriter. Det är dessutom det första fyndet efter ett observerat meteoritfall på 66 år i Sverige.

Träffade jordsten

Några meter från platsen där fragmenten hittades finns en stor sten som har tydliga tecken på att den har blivit träffad av något tungt.

– Stenen har ett stort märke, som om den blivit träffad av en slägga. Och bredvid på marken fanns en större grop med en avslagen trädrot, berättar Jörgen Langhof, mineralog vid Naturhistoriska riksmuseet, i ett pressmeddelande.

Sökinsatserna fortsätter efter vinteruppehåll när marken blivit snöfri. Det är fullt möjligt att fler meteoritdelar finns kvar i området, meddelar Naturhistoriska riksmuseet i ett pressmeddelande.