Samtidigt som affärerna går bra väcker strömmen av matgäster till David Dais restaurang irritation. Foto: Chris Anderson

Restaurangen är för populär

En asiatisk restaurang i Finnboda har blivit ett så stort dragplåster att turistbussar går i skytteltrafik. En trafik som inte ses med blida ögon av alla och som tvingat fram extra p-övervakning.

  • Publicerad 18:26, 12 okt 2014

Restaurangen Grand Palace öppnade portarna i Finnboda 2008.

Sedan dess har gästerna ökat i en sådan omfattning att busslaster med besökare avlöser varandra under högsäsong i denna annars rätt ödsliga del av Finnboda.

Antalet besökare beror på Asiens ekonomi, säger David Dai, delägare. När ekonomin i Asien går bra kan de ha 1 000 besökare per vecka, eller 200 gäster per dag.

De som besöker restaurangen är turister främst från Asien: Kina, Taiwan, Thailand, Sydkorea och andra länder i regionen.

Olika resebyråer i Stockholm hjälper turisterna med att boka bord på restaurangen dit de bussas för lunch eller middag efter att ha avverkat Vasamuseet och andra sevärdheter i huvudstaden.

– Vi erbjuder bra mat och bra service till dem, säger David Dai.

Restaurangen har olika menyer för olika nationaliteter. Taiwaneser föredrar exempelvis soppor, som köttsoppa och grönsakssoppa, liksom frukt som apelsin och äpple, berättar delägaren. Kineser väljer främst kokt fisk, köttgryta, omelett och grönsaker.

David Dai säger att restaurangen inte marknadsför sig i Asien, de utländska gästerna hittar ändå.

– Det handlar om personliga kontakter som vi jobbat upp under flera år.

Att ha restaurangen i ett område som Finnboda, där det mest är kontorslokaler, är praktiskt.

– I innerstan är det svårt att hitta tillräckligt stora lokaler och platser att parkera bussarna på, säger David Dai.

Nu har antalet restauranggäster blivit så stort att grannar som bor i närheten har reagerat på busstrafiken.

Mikael Ranhagen på tekniska nämnden i Nacka kommun upplever att klagomålen ökat den här sommaren, kanske som följd av en ökad mängd turister. Kommunen har därför satt in extra parkeringsövervakning och har också bett polisen att öka sin bevakning på adressen.

Kommunens beslut hittills är att inte förbjuda busstrafiken utan att ha en dialog med restaurangen och bussbolagen om det olämpliga i att parkera precis utanför restaurangen. Rekommendationen är att bussarna i stället stannar i en bussfil längre bort, på Kvarnholmsvägen.

David Dai säger att han är medveten om kritiken och att han har pratat med bussbolagen.

– Vi fortsätter jobba med att bussarna inte ska stanna här utan­för.