Micael Jensen blev glad när Fredrik Stridh, Mässrestauranger, ringde och ville hjälpa till Foto: Privat

Restaurang skänkte frukt till Tyrestas djur

Mässrestauranger, som driver restaurangerna på Stockholmsmässan, skänkte överbliven frukt till Tyresta gårds djur. – Vi är enormt tacksamma, säger Micael Jensen, driftledare på Tyresta gård.

  • Publicerad 11:16, 20 jul 2018

Extremtorkan slår hårt mot lantbrukare och Tyresta gård är inget undantag. Men nyligen kom hjälp från oväntat håll. När Mässrestuaranger, restauratör på Stockholmsmässan, hade överbliven frukt efter ett event tog de kontakt med Tyresta gård.

– Vi ringde runt till olika gårdar och någon tipsade om en annan. Till slut hittade jag Tyresta gård på internet och kontaktade dem, säger Fredrik Stridh på Mässrestauranger.

Micael Jensen, som tillsammans med sin sambo Katarina Warg är driftledare på Tyresta gård, blev väldigt glad när Mässrestauranger hörde av sig.

– Vi är enormt tacksamma att vi blev påringda kring det här, säger Micael Jensen.

I onsdags fraktades frukten ut till Tyresta gård – flera vagnar med äpplen, päron och clementiner. Gårdens hästar, får, grisar och kor kommer de kommande dagarna att kunna äta sig mätta på godsakerna, vilket skapar andrum för Micael och Katarina i den kris som råder.

– Det är naturligtvis väldigt positivt i den här svåra krisen som är nu. Det hjälper till. Det här kommer räcka i sex–sju dagar, säger Micael Jensen.

”Dåligt överallt”

Micael kan inte minnas att han varit med om en värre sommar än den här.

– Betena som skulle ha räckt till september är redan slut. Jag har varit med om torra somrar förut, men då har det varit lokalt och man har kunnat få tag på foder i andra län. Nu är det dåligt överallt, säger Micael Jensen.

Kan det bli aktuellt med nödslakt?

– Inte i dagsläget, men risken är allltid överhängande. Innan man har fodret på gårdsplan vet man inte. Och det här kommer ha effekt även på nästa år, säger Micael Jensen.