Restaurang Häktet hotas av konkurs. Foto: Pekka Pääkkö

Restaurang Häktet kan drivas i konkurs

En miss med rapportering av korttidspermitteringar gör att restaurang Häktet måste betala tillbaka över en halv miljon kronor till Tillväxtverket. Det gör att restaurangen riskerar att försättas i konkurs.

  • Publicerad 16:43, 7 jan 2021

2020 var ett svårt år för restaurang Häktet på Hornsgatan, likt för många av stadens restauranger och barer.

I och med höstens alkoholrestriktioner har restaurangen istället hållit öppet under namnet Pandevin, där de serverar mindre sällskap, och under det gånga året har anställda korttidspermitterats.

– Det har varit jättetufft, med mycket nya bud och förändringar att förhålla sig till, säger Louice Nilsson, vd för Häktet.

Miss med rapportering

Från Tillväxtverket har restaurangen fått nära 700 000 kronor i stöd för permitteringarna, pengar som nu kan behöva återbetalas. Anledningen är avstämningar som inte lämnats in i tid.

Häktet överklagade saken till förvaltningsrätten, med hänvisning till att Tillväxtverkets hemsida, och bank-ID, strulat under året och försvårat rapporteringen. I sitt yttrande skriver Häktet att återbetalningskravet riskerar att sätta bolaget i konkurs.

Ska överklaga

Förvaltningsrätten valde dock att gå på Tillväxtverkets linje och kräver att Häktet återbetalar stödet.

– Vi har stått inför extrema ekonomiska prövningar, men vi kämpar på. Vi gör allt vi kan för att få behålla permitteringsstödet, och vi kommer överklaga beslutet, säger Louice Nilsson.

Sista datum för överklagan till kammarrätten är 19 januari.