En av Tiundalands väktare i full fart under tornerspeletet vid förra årets medeltidsdag. Foto: Sundfoto

Res till medeltiden för en dag

Förra årets medeltidsdag lockade tusentals besökare till Brännkyrka kyrka. Söndag den 25 september blir det favorit i repris, med bland annat riddare, tornerhästar, medeltida mat och mässa på latin.

  • Publicerad 06:30, 20 sep 2022

Barnen kan också bli dubbade till riddare.

Den som vill göra en tidsresa kan med fördel bege sig till Brännkyrka kyrka, söndag den 25 september. Där finns en medeltida värld i miniformat, för en dag.

En marknad med medeltida hantverk, försäljning av mat med medeltida touche och en gammaldags smedja har byggts upp i omgivningen. Där underhåller också gycklare och musiker och det finns chans att delta i medeltida lekar.

– Barnen kan också bli dubbade till riddare, genom att göra några enkla uppgifter. Alla kommer att lyckas, lovar projektledaren Tore Skytén som till vardags är präst i Brännkyrka församling.

Tornérspel som dragplåster

Dessutom återkommer förra årets stora dragplåster – tornerspel med Tiundalands väktare från Hälsingland. Med hästar, ringbrynjor, plåtrustningar, vapen och fladdrande fanor bjuder de på ett äkta medeltida skådespel.

– Vi var så nöjda med dem att vi bad dem att komma tillbaka. De drog enormt mycket folk, och det gjorde även artisterna, säger Tore Skytén.

Tusentals besökare

Förra årets medeltidsdag ägde rum den 19 september, samma dag som det var kyrkoval. Dagen började med 12 grader och regn, så arrangören befarade att besökarna skulle bli få. Det blev tvärtom. Tusentals människor kom och succén blev stor.

– Många har frågat om vi tänkte göra om Medeltidsdagen. Först tänkte vi göra något i mindre skala men sedan ändrade vi oss. Vi kör lika stort i år igen, säger Tore Skytén.

Precis som förra året blir det också mässa på latin, med rökelsekar och hymner. Det passar extra bra i Brännkyrka kyrka, vars äldsta delar är från 1100-talet. En chans att få en känsla av vad besökare för nära 1 000 år sedan upplevde, alltså.

Premiär förra året

Förra årets medeltidsdag var den första. Fröet till den såddes när församlingen högtidlighöll 500-årsminnet av Slaget vid Brännkyrka för några år sedan. Några medeltidsintresserade medarbetare fick då idén till en medeltidsdag och började planera.

Återstår att se om dagen blir en tradition som återkommer år efter år.

Gycklare, riddare och tornerspel

Aktuellt: Medeltidsdag vid Brännkyrka kyrka i Älvsjö. Gratis inträde.

Tid: Klockan 10–17.

Arrangör: Brännkyrka församling.

Det här händer: Marknad, matservering, gycklare, musikträdanden, tornerspel, riddardubbning, smedja, pyssel för barn, medelidslekar, mässa på latin, guidning i kyrkan, med mera.

Artister mm: Bandet Själ spelar medeltidsmusik, LuQas (Anders Bergström) är gycklare, fäktningsföreningen Spiff visar vapen och medeltida stridskonst, Oskar Hejl agerar riddare och har riddardubbning för barn, teologie dr David Fischer guidar i kyrkan och Tiundalands väktare har tornerspel med hästar.

Om Brännkyrka kyrka: Den ursprungliga kyrkan uppfördes vid 1100-talets slut. Av den finns delar av långhuset kvar. Ett kyrktorn tillkom under 1200-talets första hälft. Kyrkan brandhärjades flera gånger under medeltiden, därav namnet. 1723 förstördes hela inredningen i en brand. Sitt nuvarande utseende fick kyrkan 1975 efter omfattande restaurering och tillbyggnad.

Visa merVisa mindre