Judotrion. Hemma i köket i Älvsjö hålls det möten med tränare och planeras för allt som rör trions judosatsning. ”Här är judokontoret, mitt i köket.”, säger Olle Mattsson. Foto: Maja Brandt

REPORTAGE: I familjen Mattsson är sex av sju syskon helt sålda på judo

En familj, tre SM-guld, sju judoutövare. För Mattssons i Älvsjö handlar allt om judo, judo och så... judo.

  • Publicerad 07:15, 29 okt 2016

– Du ser, här gör han ett perfekt kast så att motståndaren hamnar på rygg. Om man kastar en person på ett perfekt sätt så kallas det för ”ippon”, då är matchen slut, säger Emil Mattsson.

Vi sitter i köket hemma hos familjen Mattsson i Älvsjö och Emil Mattsson har precis visat ett videoklipp på när brorsan Olle Mattsson vann en match i de Nordiska mästerskapen i judo för ett par år sedan. På sex sekunder är matchen över.

I familjen Mattsson handlar det mesta om judo. Pappa Nicklas Mattsson är ordförande i Stockholms judoklubb och mamma Janet tränar judo på motionsnivå. Av familjens sju syskon håller alla utom ett på med judo.

Och inte på vilken nivå som helst. Av familjens nio medlemmar har tre SM-guld bagaget och satsar mot OS i Tokyo 2020.

Historien om judofamiljen

Historien om hur familjen Mattsson blev judofamiljen går 17 år tillbaka. När Olle Mattson var sju år gammal hängde han med en grannkille på hans judoträning och blev fast. Han blev den första men långt ifrån sista familjemedlemmen att bli judofrälst.

– Kampen är något helt annat än i andra sporter. Det är en kamp man mot man och en match kan vara över på två sekunder. I fotboll har man nittio minuter på sig men en judomatch är max fem minuter lång, säger Emil Mattsson.

Han är tre år yngre än brorsan Olle och när han tränade judo fick Emil sitta på golvet bredvid tillsammans med lillasyster Klara tills han till slut lyckades tjata sig till att också få börja.

– Vi brukade leka vid sidan av men jag var väl jobbig så det var väl lättare att ha mig på mattan än utanför, säger han.

Då var han fem år gammal. I dag väger han 100 kilo men redan då var han så stor att han kunde hävda sig trots att de flesta var två år äldre.

– Och när du fick börja stod jag bredvid mattan och skrek att jag också ville börja, säger Klara Mattsson.

Tejpar. Emil Mattsson tejpar fingrarna för att skydda sina nagelband. På fingerlederna har huden blivit tjock och hård av allt greppande av det sträva tyget i judodräkten. Foto: Maja Brandt

Både Emil och Klara har testat fotboll, men lagsporter och gemensamma med- och motgångar var inget för någon av dem.

– Efter en förlust en gång stod alla andra i laget och grät medan jag hade släppt in sju mål och bara ”Vadå, var det dåligt?” Att dela saker på det sättet var inte min grej, säger Klara Mattsson.

Tränar tolv timmar i veckan

Alla är med i judolandslaget, alla tre pluggar. Elitsatsningen och de runt tolv timmar i veckan som de lägger på träning sker vid sidan av det. Ändå känner ingen av dem att de direkt försakar något.

– Allt förutom att ha hela dagar när jag bara slappar har jag ändå tid för. Judon blir mer ett sätt att sålla bort sånt som egentligen inte är värdefullt, säger Olle Mattsson.

– Jag vinner ju hellre Europacupen än drar hem den snyggaste killen från krogen, fyller Klara Mattsson i.

Sparrar, löper, gymmar. Åker på träningsresor. Det mesta gör de tillsammans. Tidigare i oktober var de i Finland, Paris, Rom och Glasgow, en dag hemma på tre veckor. Och mer lär det bli. Om två år, i maj 2018 börjar kvalet till OS.

Tre syskon, samma sport, samma mål. Blir det inte konkurrens?

– Det är klart att man försöker att inte bli omsprungen, men judo är så individuellt. Alla problem vi möter är så olika, säger Olle Mattsson.

– Vi gör ju den här resan tillsammans. När någon av dem vinner så ser jag det ju som en personlig vinst, säger Emil Mattsson.

Vinnare. Medaljerna hänger på rad hemma i villan, numera hängs bara de bästa upp. Resten har förpassats till en plastlåda i hyllan bredvid. Foto: Maja Brandt

På köksväggen hänger det tjockt med medaljer. På en hylla står pokalerna på rad och i plastlådor märkta med ”Kalle”, ”Pelle”, ”Ville”, ”Emil”, ”Olle” och ”Klara”, ligger drivor av medaljer utan band. Banden fick rationaliseras bort och numera hängs bara de bästa medaljerna upp. Och oavsett hur det går med OS 2020 verkar de framtida framgångarna säkrade. Det finns återväxt i familjen.

– Pelle kom tvåa i SM för 18-åringar och han är bara 13. Han och Ville kan mer judo än vi kunde i den åldern så de kan nog gå hur långt som helst, säger Emil Mattsson.

Visa merVisa mindre

House of judo. Den gula villan i Älvsjö har fostrat inte mindre än sex judofantaster. Bröderna Pelle 13, Ville 11 och Kalle 7 tränar också judo. Foto: Maja Brandt

Judofamiljen Mattsson

Olle Mattsson

Ålder: 24

Viktklass: Mellanvikt

Största framgång: Vinst i Europacupen i Finland 2015

Emil Matsson

Ålder: 21

Viktklass: Tungvikt

Största framgång: Brons i European Open i Estland i september.

Klara Mattsson

Ålder: 19

Viktklass: Under 63 kilo

Största framgång: Femma i Junior European Cup i Litauen i våras. Guld i Svenska Mästerskapen för seniorer i våras.

Visa merVisa mindre