REPORTAGE. Följ med Tumba-Tarzans son till Lill-Tarzans övergivna buss

”Akta dig för skogen, där finns Tumba-Tarzan!”. Än i dag går det att hitta spår efter bröderna Johanssons eskapader ute i Södertörns skogar. Men vilka var de egentligen? Och hur hamnade de på kollisionskurs med samhället? Södra Sidan har träffat Tumba-Tarzans yngsta son.

  • Publicerad 14:38, 6 jul 2017

Den är rostig. En björk har slagit rot i den. Men den står där än i dag. Lill-Tarzans buss, i en skogsglänta någonstans i Tumba.

– Här bodde Olle Johansson. Lillebror till Rolf Johansson, min biologiska pappa. Känd som Tumba-Tarzan, berättar Mattias Hillbom.

Sommaren 1954 blir Rolf Johansson Tumba-Tarzan med hela svenska folket när han rymmer från fängelset. Han flyr till skogs tillsammans med sin fru Alice och lillebror Olle. De gör inbrott i sommarstugor och sover i kojor. Efter följer ett av tidernas största polispådrag med k-pistar, helikopter och hundar.

REPORTAGE. Följ med Tumba-Tarzan på rymmen från polisen

Olle höll sig undan igen för något småbrott. Jag blev nyfiken, så jag tog cykeln ner till Tumba och började leta.

Bussen. Olle "Lill-Tarzan" Johanssons gamla bostad. Foto: Sara Ringström

Rolf "Tumba-Tarzan" Johansson.

Lill-Tarzan, Olle, som enligt egen utsago var den stökigare av de tre bröderna, bodde kvar i skogen på senare år. Fredlöst och fattigt, men fridfullt.

– Så jädra dumt av mig att inte ta undan lite slantar från alla skåpblåsningar, sa Olle ångerfullt när herrtidningen Lektyr hälsade på i den skrotade bussen 1989.

​– Men jag har ju min frihet. Skogen, djuren, mina katter, stillheten och bilarna som jag mekar med, fortsatte Olle.

Mattias Hillbom petar med foten på en gammal konservburk. Han hälsade själv på Lill-Tarzan här, för drygt 30 år sedan.

– När jag fyllde 14 berättade mina fosterföräldrar, som jag kallar för mamma och pappa, hur det låg till. De berättade allt.

Mamma hade sparat tidningsartiklar om Tumba-Tarzan.

– Det var väl för mig som för alla andra, spännande historier. Jag har ju aldrig tänkt på honom som min pappa, säger Mattias.

Letar upp Olle

I tonåren blev Mattias mer och mer intresserad av sin bakgrund. Han läste en artikel i tidningen om Lill-Tarzan. Att han fortfarande gäckade polisen i Tumba.

– Olle höll sig undan igen för något småbrott. Jag blev nyfiken, så jag tog cykeln ner till Tumba och började leta.

Folk i trakterna pekade ut vägen till bussen. Men Olle var inte där.

– Jag tänkte att om jag själv var jagad, var skulle jag gömma mig?

Mattias gick upp på ett berg med utsikt över omgivningen och ropade.

Olle?? Oolleee?

– Jaaa. Va?! Ett svar. Han kom gåendes där uppe på bergsknallen. Vi slog oss ner och satt där länge och dinglade med benen utan att säga ett ord till varandra.

”Jag vet inte hur jag ska säga det här…” fick Mattias fram.

”Du behöver inte säga något, jag vet vem du är”, svarade Olle.

– Du är Roffes son. Jag förstod att du skulle dyka upp någon gång.

Foto: Sara Ringström

Lämnades på barnhem

Mattias föddes 1972 på hallgolvet i Storvreten, hemma hos Roffe och hans sista hustru Marianne. De tog ambulans till Huddinge sjukhus.

– Min biologiska mamma ägnade mig inte en blick. Hon tog sitt pick och pack och stack. Hon visste att hon inte skulle få behålla mig och ville inte få känslor. Det har hon berättat senare.

Mattias lämnades på ett barnhem i Rosenhill i Glömsta.

– Efter ett par veckor tog en i personalen som jobbade på BB Huddinge sjukhus hem mig. Sedan dess är hon min mamma och hennes man min pappa. Jag växte upp i en riktig familj med syskon.

Arvet. ”Nog brås jag på min biologiska far. Han påstods ha registrerat allt som människor sa. Jag behöver bara läsa saker en gång, sen kan jag det. Och jag trivs också i skogen och älskar hundar”, berättar Mattias Hillbom. Foto: Sara Ringström

Berättelsen om Tumba-Tarzan ”skulle kunna ge många, många svar i den eviga frågan om miljöns inverkan på individens utveckling”, som tidningen SE uttryckte det 1954.

– Det var omständigheter och miljön som gjorde att det blev som det blev för deras del. De växte upp under taskiga och fattiga förhållanden. Men de var enkla inbrottstjuvar. Det var ju massmedia som gjorde Tumba-Tarzan större än han var, berättar Mattias.

Rolf och Olles föräldrar Amanda och Eskil var svårt sjuka i tbc och låg på sjukhus i omgångar. Barnen tvångsplacerades på barnhem. Där lärde de sig att snatta och stjäla.

– De rymde ofta hem. Varje gång kom prussiluskan med polisen och ryckte barnen ur armarna på föräldrarna. Det blev ett trauma, att inte få komma hem.

Myndigheterna blev fiender till familjen.

– De ville ju dem ont. De ville splittra dem. Då blev det till att hålla ihop och skydda barnen från myndigheterna. Amanda och Eskil hjälpte senare sönerna på rymmen från polisen.

– De var reko föräldrar egentligen. I dag ger ju socialen familjebehandling och stöd för att upprätthålla sitt föräldraskap. Sånt fanns inte på den här tiden.

Miljön. ”Jag är övertygad om att hade Rolf och hans bröder, Olle och Sune, hamnat i en god miljö så hade de varit ’goda samhällsmedborgare’”, säger Mattias. Foto: Sara Ringström

I samhällsvetenskapen talas det ofta om arv och miljö.

– Roffe var musikalisk och både sjöng och spelade dragspel och fiol. Dessutom var han smidig och snabb och vann DM-titlar på 100 meter, berättar Mattias.

– Det visste jag inte om då, men jag spelade också dragspel och sjöng i skolan. Jag blev elitaktiv i friidrott i Huddinge AIS där jag än i dag har klubbrekord. Jag har vunnit flera DM-titlar.

Förvandlades till grävling

”TUMBA-TARZAN HYPNOTISERAR POLISHUNDARNA”, skrev kvällspressens löpsedlar 1954.

Ingen förstod hur Tumba-Tarzan lyckades få hundarna att vända. En del trodde att han kunde förvandlas till en grävling när det var kallt. Mattias vet.

– Han var som en halvgud för vissa. Men han använde metoder från hundskolan. Han slog till hunden på nosen så att den blev förvirrad. Tillbaka till husse!

En annan metod var att klättra upp i trädtoppar.

– Han visste att hundarna inte var tränade för det, polisen uppfattade det som spårtapp. När skallgången var förbi klättrade han ner. Så höll han sig undan.

Precis som Roffe gjorde Mattias lumpen som hundförare.

– Jag har gjort militärtjänstgöring och FN-tjänst som hundförare och är utbildad mentaltestledare i Svenska Brukshundklubben, som väljer ut hundar till försvarsmakten.

I dag jobbar Mattias som lärare i idrott och hälsa och som kvalificerad kontaktperson för kriminella ungdomar.

– Det var ett medvetet val, för att kunna förändra och förbättra barn och ungas uppväxtvillkor.

Om Tumba-Tarzan fått samma uppväxt som Mattias?

– Då hade Rolf och hans bröder varit goda samhällsmedborgare. Min biologiska far hade varit professor på något lärosäte. Det är jag övertygad om.

Konservtjuvar. Tumba-Tarzan-bröderna lever inte idag. Men spåren efter den på 50-talet så ökända ligan finns kvar i skogarna runt Tumba. Foto: Sara Ringström

Bröderna Johansson lämnar knappt en stuga orörd i Södertörns skogar. Våren 1952 grips alla tre av polis. ”3 bröder gjorde 300 inbrott”, skrev Expressen. Enligt sägnen diskade Tumba-Tarzan efter sig vid inbrotten. Foto: Jonas Gosende Grönvik

Pådrag. Tumba-Tarzan jagas i skogarna kring Tumba i juni 1954 efter att han rymt från fängelset för att få träffa sin fru Alice. Foto: Örke, Aftonbladet, 24 juni 1954 (Stockholms Stadsarkiv).

Rolf och hans fru jagas av statspolisen och ett 30-tal poliser från Tumba och Huddinge. ”Militär sätts in mot Tarzan”, lyder en rubrik i Aftonbladet. Foto: Svenska Dagbladet, 23 juni 1954 (Stockholms stadsarkiv).

Mattias berättar. En dag kom Botkyrka kommun och hälsade på Olle. De tyckte att bussen var olämplig som boende. ”Bussen ska vara borta på måndag”, sa de. Okej, sa Olle och sköt bussen några meter över till Stockholms stads mark. När Stockholms tjänstemän kom på besök rullade Olle tillbaka bussen till Botkyrka. När båda kommunerna kom i sällskap av polis, ställde han bussen på gränsen. ”Det där är inte vårt jobb att lösa”, sa polisen. Foto: Sara Ringström

LÄS ÄVEN: Del 1. Följ med Tumba-Tarzan på rymmen från polisen

LÄS ÄVEN: Del 1 i reportaget om Tumba-Tarzan.