REPORTAGE. Följ med Tumba-Tarzan på rymmen från polisen

”Ung Desperado sköt mot polis. Befriade fru med våld”. Sommaren 1954 blir Rolf Eskil Johansson Tumba-Tarzan med hela svenska folket när han rymmer från fängelset. Polisen är hack i häl med k-pistar och gevär, helikopter och hundar. Gång på gång kommer han undan.

  • Publicerad 13:32, 3 jun 2017

Driven av svartsjuka och längtan efter sin hustru rymmer Tumba-Tarzan från fängelset. Han hoppar ut från ett fönster på andra våningen. Han landar i en björk och flyr till skogs tillsammans med Alice.

Det äkta paret går på små skogsstigar från Skarpnäck till Trångsund. Alice köper bullar i Skogås. De bygger en koja vid Drevviken och gör ordning en lägerplats vid Orlången. 

Rolf bryter sig in i sommarstugor. Han stjäl sylt, ägg, smör och konserver med prinskorv. Han snor kokkärl, sprit, kläder, skor och strumpor. Kikare och ett armbandsur till Alice. I en sommarstuga i Lissma hittar Rolf en sex millimeters Waltherpistol och 62 skott.

De lever i frihet. Men Rolf känner sig förföljd, han inser att han lämnar spår efter sig.

Under flera dygn i slutet av juni finkammar polispatrullerna skogarna. Utan att finna Tumba-Tarzan.

Kaffelukt avslöjar

Tisdagen den 23 juni får polisen ett tips om ett tält på ett berg i Grödinge. En patrull på tre polismän från Tumba sänds till platsen.

– Jag kände kaffelukt från en bergskreva och förstod att jag var i närheten, berättar polisman Gösta Svensson för Expressen.

Mycket riktigt. Där sitter Tumba-Tarzan och Alice och fikar.

– Jag kommenderade: Upp med händerna! berättar Svensson för tidningen och fortsätter:

– Johansson svarade med att i sittande ställning avfyra flera skott mot mig. Jag besvarade elden, siktade mot benen. När mitt magasin var slut röck Johansson till sig sin gråtande hustru.

Expressens första sida den 24 juni pryds av en stor bild på polisman Gösta Svensson. Han pekar på en stekpanna med skotthål. Stekpannan kan ha räddat polismannens liv.

Expressens förstasida 23 juni1954.

Rolf och Alice kommer över en tidning och läser med förskräckelse.

– Jag sköt ju aldrig mot polisen. Bara ett varningsskott i luften.

Senare ska Tumba-Tarzan också få upprättelse. Polisens tekniska undersökning visade att det var polisens egna kulor som satt i stekpannan.

I pressen blir han omskriven som desperado. Tumba-desperadon Tarzan.

Jagas av 30 poliser

Jakten fortsätter i Södertörns skogar. Rolf och Alice jagas av statspolisen och ett 30-tal poliser från Tumba och Huddinge. ”Militär sätts in mot Tarzan”, lyder en rubrik i Aftonbladet på söndagen:

”Tumba-desperadon Rolf Johansson gäckar ännu polisen. Han har vid en rad inbrott kompletterat sina förråd och har ganska stora utsikter att klara sig undan polisen över helgen. Spaningsledningen har för avsikt att tillkalla en militärstyrka och statspolis för att ringa in pistolmannen.”

Tumba-Tarzan jagas i skogarna kring Tumba. Foto: Svenska Dagbladet, 23 juni 1954 (Stockholms stadsarkiv).

Hellikopter sätts in i jakten. Men Tarzan kan skogen och gömmer sig. Foto: Örke, Aftonbladet, 24 juni 1954 (Stockholms stadsarkiv).

Men Tumba-Tarzan var ingen desperado. Snarare en urfattig grabb med tjuvhedern i behåll. Än idag lever han kvar i Tumbabornas goda minne. Han stal mat och kläder för att överleva. Och enligt sägnen diskade han efter sig vid inbrotten.

Historien om Tumba-Tarzan är egentligen en story om tre bröder som växer upp i fattigdom under eländiga förhållanden i Botkyrka.

”En historia om den eviga frågan om miljöns inverkan på individens utveckling”, enligt en ledare i tidningen SE 1954.

Familjen Johansson bor i Entorp, en liten stuga i området Solbo - Kassmyra. Stugan får de låna av fattigvården i Botkyrka.

Kerstin Gillberg växte upp i trakterna och minns hur familjen Johansson försörjde sig i slutet av 40-talet. 

– Innan Tumba-Tarzan blev Tarzan gick han runt i gårdarna och sålde tulpaner av kräppapper. Han sa att familjen behövde pengar för att hans mamma var sjuk. Min mamma köpte naturligtvis några tulpaner av honom. Jag minns att han kändes lite mystisk och att tulpanerna inte var särskilt vackra.

REPORTAGE. Följ med Tumba-Tarzans son till Lill-Tarzans buss | Del 2

Tulpankonst. Birgitta Bridell visar upp papperstulpaner som Tumba-Tarzans mamma vikt. ”Tulpanerna är kanske det finaste som Grödinge hembygdsförening har i magasinen”, säger Gunilla Giertz. Foto: Jonas Gosende Grönvik

I boken ”Tumba Tarzan - fri som fågeln” skriver journalisten Gunnar Ståhl om familjens liv. Han har intervjuat poliser och åklagare. Barndomsvänner och Lill-Tarzan Olle, Rolfs yngre bror.

Mamma Amanda var sjuk i tbc. Hon gick med kuvad rygg och en fruktansvärd värk. Det sades att pappa Eskil var skräddare. Men han sydde inget. Liksom Amanda var hälsan kass.

1940 är Rolf 15 år. Amanda skrivs in på sanatorium och Eskil på sjukhus vid Uttran. Rolf hoppar av skolan och tar ströjobb. Han träffar Alice, får en bostad av fattigvården i Tumba och tar anställning på Tumba bruk. Men det varar inte länge. Likt sin far trivs han inte med fabrikens stämpelklockor.

Rolfs yngre bröder Sune och Olle placeras på barnhem. Här lär de sig att snatta och stjäla.

1945 återförenas familjen i Entorp. Småbröderna gör inbrott i sommarstugor. Rolf hänger på.

Grödingebon Gunilla Giertz var 12 år 1954. Hon minns inbrotten i trakten.

– Han stal mat och konservburkar för att överleva. Men det sades att han aldrig stökade till. Behövde han nåt ur en burk hällde han ut innehållet på en tidning.

Sommarstugorna är ett lätt byte. Direktörer och tjänstemän som bor i stan lämnade skafferien fyllda med konserver. Bröderna kommer också över silver och jaktvapen. 

Gömmer godset i grottor

De länsar stugorna vid Storvret, Pålamalm och Gladö kvarn. Maten och spriten bär de hem till Entorp. Resten av stöldgodset gömmer de i grottor på Finkmosseberget och i Kassmyra. 

Olle och Sune kör runt på de små vägarna i Tumbatrakten på sina hembyggda motorcyklar. Polisen är hela tiden hack i hälarna.

Inbrott. Någon har nyligen gjort inbrott i grannstugan till Entorp där bröderna i Tumbaligan växte upp. Men så här stökigt skulle Tarzan inte lämna det. Foto: Jonas Gosende Grönvik

Ingemar Thor bor sedan 45 år tillbaka på Lilla Uringe gård, ute på landet i södra Botkyrka.

– Jo, jag träffade dom faktiskt ett par gånger. Det var trevliga grabbar. De kunde en del om livet vettu. Vi satt på en bänk i Tumba och de berättade om allt de varit med om. Det var rätt mycket.

Han kunde ju hundar den där Tarzan, berättar Ingemar.

– Polisen släppte alltid hundarna efter honom. Men han gav dem en korv eller nåt. Sen satt bröderna i buskarna och skrattade åt polisen som letade som fan. De kunde skogen vet du.

Bättre än polisen?

– Mycket bättre. Statspolisen kom farande hit och sprang runt i sina stora gråa rockar. De såg kaxiga ut, men hängde inte med. Killarna hann alltid undan.

Ingemar Thor träffade Lill-Tarzan. Foto: Jonas Gosende Grönvik

Gömstället. Långt inne i Grödinges skogar står en övergiven livsmedelsbuss från 50-talet. Enligt ryktet övernattade bröderna ofta här när de var på rymmen. Foto: Jonas Gosende Grönvik

Bröderna Johansson lämnar knappt en stuga orörd i Södertörns skogar. Våren 1952 grips alla tre av polis. ”3 bröder gjorde 300 inbrott”, skriver Expressen. Men vistelsen i finkan blir inte långvarig.

Sune har tagit på sig skulden för inbrotten och går på ”vallning” med polisen. Han ska visa alla stugor han varit i. När bara en stuga återstår tar Sune chansen: han kastar sig över ett taggtrådsstängsel och försvinner in i skogen. Han lurar en polishund och kommer undan. 

Dagen efter lyder rubriken i Expressen: ”Tumba Tarzan - fri som fågeln”. Det är första gången namnet Tarzan nämns. Och det är om Rolfs lillebror Sune.

Två dagar senare nås Olle av nyheten att Sune rymt. 

– Jag drog till med att jag hade en tjuvgömma med guld och grejer ute i skogen, berättar Olle för Gunnar Ståhl.

Polisen tar ut Olle i skogen i närheten av hemmet i Entorp. De misstänker att Olle ska försöka rymma, så de kopplar honom med en snara runt handleden. Olle berättar hur han räknat ut i förväg var det ska hända. Han drar i snaran och polisen faller ner i ett kärr med taggtråd. Olle lägger benen på ryggen. En polisman följer efter, men snubblar på en stubbe. Olle vet sen länge att det är en sån där stubbe man alltid snubblar på.

Tumba-Tarzan lyckas alltid lura polisernas hundar. Foto: Örke, Aftonbladet, 24 juni 1954 (Stockholms Stadsarkiv).

Ut och in ur fängelse

Så där håller de på. Olle och Sune grips, sitter i finkan några månader och är sedan på rymmen igen. Rolf kommer undan med villkorlig dom. 

Tumbabon Mats Blombergs pappa jobbade som kriminalvårdare på Långholmen. 

– Pappa var med på Tumba-Tarzans första rättegång. Mamman var där också. Hon reser sig upp och skriker: mina pojkar har inte gjort något ont i hela sina liv.

Amanda döms senare till straffarbete, då hon försökt påverka ett vittne.

Olle och Sune bor i en koja i skogen, på rymmen från polisen. Rolf och Alice kommer ofta på besök och sover över. Rolf upptäcker att Alice är förälskad i Sune. Precis då slår polisen till. De åker dit och döms till fängelse.

Mats pappa Ove lär känna bröderna i fängelset. De berättar för Ove hur de brukar gömma sina byten i grottor och i sjöar.

– De lindade in dem i oljepapper och dök ner i sjöar och la dem under stenar. Det finns säkert kvar tjuvgömmor ute i skogarna än idag, säger Mats som också har egna minnen av Tumba-Tarzan.

Rolf och Olle bodde kvar i Tumba på äldre dagar. Som levande legender.

– Alla ungar visste ju vilka de var. Man var lite skraj för dom. Särskilt för Roffe och hans schäfrar. Snacket gick att Tumba-Tarzan hade en förgasare han ville sälja. Jag ville köpa den. Jag minns att jag var livrädd när jag knackade på dörren...

Segersjö. Tumbabon Mats Blombergs pappa Ove var kriminalvårdare och lärde känna Tumba-Tarzan i fängelset. Foto: Jonas Gosende Grönvik

"Vi lekte ofta i Tumba-Tarzans grotta i Kassmyra. Vi var alltid rädda att han skulle komma", berättar Tumbabon Mats Blomberg. Det lär finnas tjuvgömmor kvar i skogen. Foto: Jonas Gosende Grönvik

En annan gång var Kyrkvärdsvägen där Roffe bodde full med polisbilar. De letade efter Olle som var efterlyst. Året måste varit 1969 eller 1970, berättar Mats.

– Polisen stod framför huset och ropade i en megafon ”Olle vi vet att du är här. Kom ut”. Vi grabbar ville titta på men polisen körde iväg oss. Så vi gick till baksidan för att spela fotboll. Då öppnas källardörren på baksidan.

”Tjena grabbar!”

– Olle går i lugn takt ut och försvinner genom Segersjöparken. Polisen missade att det fanns en utgång på baksidan. Vi ungar sa inget till polisen.

Nervösa sommargäster

Efter pistoldramat med stekpannan har folket i sommarstugorna blivit nervösa.

Söndagen den 28 juni 1954 skriver Expressen om en kvinna som avlossat skott mot en oskyldig man som hon tog för Tumba-Tarzan.

Ingemar minns pådraget och rubrikerna i kvällspressen.

– Det var ett jävla liv. Det var precis som de var rena mördarna. Värre än så. Men de begick ju inte några grova brott. De bröt sig in i en sommarstuga lite här och där. De var fredlösa. Men de gjorde ingen människa förnär.

Stöldgods. En polisman framför föremål hittade på Tumba-Tarzans lägerplats. Foto: Wirén, Aftonbladet 1954 (Stockholms stadsarkiv)

Tips strömmar in från hela landet. Alla har sett Rolf smyga runt bland stugorna. ”Tumba Tarzan enligt rykte över i Norge”, skriver DN.

I november ger Alice upp. Hon orkar inte leva på rymmen. Expressen skriver om polisens förhör.

”Tumba-Tarzan ger sig aldrig. Har alltid pistolen vid sidan, berättar makan för polisen”.

– Jag måste göra ett val. Följa med polisen bort från skogen eller följa min man längre in i den. Vi skiljdes som vänner.

– Vi skall inte tycka synd om Tumba-Tarzan, men vi skall heller inte hata. Han är som han är - en människa utan hopp om att någonsin kunna bli annat än vad han är. Olycklig och osäker, hade hon sagt.

Rolf blir förtvivlad. Men fortsätter på rymmen med Olle. De kvartar hos bekanta i Bagarmossen. Tisdagen den 16 november grips de i en stulen bil på Stocksundsbron. 

”Tumba Tarzan - fast i dag!”.

Till Expressens reporter Barbro Flodquist sa Tumba-Tarzan:

– Det är inte kul att ligga ute längre.

REPORTAGE. Följ med Tumba-Tarzans son till Lill-Tarzans buss | Del 2

Expressen 16 november 1954.

Söndagen den 6 juni 1954 flyttar Tumba Tarzan och Alice ner till Lilla Skogssjöns strand. De stannar ett par dagar och om nätterna länsar Rolf ett tiotal sommarstugor i skogarna omkring. Flera av stugorna står kvar än idag, öde och övergivna. Foto: Jonas Gosende Grönvik

Återförenade. Tarzan och frun möttes i rätten: ”Har du en cigarett till mig?”, skriver Dagens Nyheter den 1 december 1954. Foto: Victor Malmström (Stockholms stadsarkiv)

En gång lackade grannen på familjen Johanssons hund och hotade den med en yxa. Olle blev lack och hämtade Rolf och Sune. Grannen hämtade sina två pojkar och det blev ett våldsamt slagsmål som slutade först när grannen började vifta med sabel. Ingen skadades, men några tänder rykte, berättar Gunnar Ståhl i boken "Tumba Tarzan - fri som fågeln". Foto: Jonas Gosende Grönvik

Råknas. Det är inte ens skoj, ska Tumba-Tarzan ha sagt när polisen fick tag i honom. Här är Rolf i sällskap med två poliser på Regeringsgatan 1954. Foto: Malmström, Victor (Stockholms stadsarkiv)

Kassmyra. Här i Stenröset ska bröderna ha gömt stulet silver och vapen. Foto: Jonas Gosende Grönvik