Det börjar gå mot lågsäsong för cykelreparatörer. Utanför Tellus cykel och motor i Midsommarkransen syns inte längre den långa raden cyklar som alltid syns utanför butiken under våren och sommaren. Men det finns fortfarande jobb för ägaren Björn Carlefalk och hans anställda.

– I och med att höstarna bli längre så förlängs cykelsäsongen. Fler cykelpendlar, säger han.

Behöver inte höja priserna

Björn Carlefalk har även märkt av en annan tendens.

– Det märks att folk förbereder sig för tuffare tider, många kommer hit för att rusta upp cyklar som inte sett dagens ljus på väldigt länge.

Cirka 30–40 procent av företagets omsättning kommer från reparationer och Björn Carlefalk berättar att det ökar. Han ser positivt på sänkningen av moms för reparationer.

– Nu när mycket blir dyrare så har den inneburit att vi inte behöver höja priserna på våra reparationer, säger han.

"Viktigt för miljön"

Även Yossef Saome, ägare till Kemsalongen i Skärholmen som erbjuder skrädderi och skomakeritjänster, är glad för momssänkningen.

– Det är viktigt för miljön att vi har ett hållbarhetstänkande och konsumerar mindre. Det innebär att laga kläder i stället för att köpa nya. Det är även viktigt att det känns mer prisvärt att få kläderna lagade än att köpa nya med tanke på alla lågpriskedjor som finns idag, säger han.

Men han har inte märkt av ett ökat intresse för reparationer sedan momssänkningen.

– Vi har mer eller mindre lika mycket att göra. Men jag hoppas att det kommer att öka.

Mitt i ringer runt till flera skräddare och skomakare i området. En skräddare hör om momssänkningen för första gången, och blir glad. Alla tycker den är bra, men flera säger att de än så länge inte märkt så stor skillnad i kundflödet sedan sänkningen infördes.

Fick en tuff start

Ghandi Shamas öppnade Örnsbergs kemtvätt och skrädderi mitt under pandemin, och fick en tuff start.

– Men de senaste två åren har det gått bättre och bättre för varje dag. Fler och fler vill använda sånt som de redan har, säger han.

Under tiden som Mitt i är på Örnsbergs kemtvätt och skrädderi är det kö till butiken, personer som vill lämna in kemtvätt, laga kavajer och klacka om skor. Ghandi Shamas är tandtekniker från början men har jobbat som skomakare och skräddare i 35 år. Han behöver byta kassasystem för momssänkningen, men har inte hunnit göra det ännu.

– Just nu får Skatteverket lite extra, säger han och skrattar.

Hyran höjs i stället

Ghandi Shamas säger att momssänkningen är bra, men att det kommer behövas fler åtgärder för att de som jobbar med reparationer ska finnas kvar.

– Staten sänker en grej, men så höjs en annan. Min hyra har höjts med 4 000 kronor, det krävs många lagade byxor för att täcka det.