DYRT. Den omdiskuterade renoveringen av Medborgarhuset har pausats i brist på pengar. Foto: Karin Nilsson

Renoveringen av Medborgarhuset avbryts – blir för dyrt

Medborgarhuset är i sämre skick än vad staden trott. Nu har ombyggnationerna pausats – i brist på pengar.

  • Publicerad 15:49, 2 jun 2017

Medborgarhuset, där klubbar som Debaser och Göta Källare tidigare huserat, stängde vid årsskiftet. Detta för att på sikt bland annat förvandlas till ett nytt stort bibliotek. Men renoveringen har visat sig bli mycket dyrare än staden först trott, vilket Mitti var först med att rapportera.

Klubbat och klart: Medborgarhuset på Södermalm renoveras

Under våren har man mätt, rivit invändigt och förberett för det stora renoveringsarbetet som skulle starta i augusti. Men det har visat sig att lokalerna är i sämre skick än väntat. De 670 miljoner kronor som staden tidigare budgeterat för bygget räcker alltså inte till.

– Det finns en del problem som är värre än vi kunnat förutse, bland annat med fukt. Dessutom är allt i byggnaden inte i enlighet med originalritningarna. Det skulle inte gå att genomföra byggnationerna inom den nuvarande budgeten så nu måste vi titta på vad vi kan göra, säger Linda Laine, fastighetskontoret.

Klubbat: Medborgarhuset renoveras – Debaser åker ut

Skjuts upp

Sedan fastighetskontoret slagit larm till nämnden har de fått fram till september på sig att utreda och presentera alternativa lösningar.

Hur pass försenad renoveringen blir kan Linda Laine i nuläget inte sia om. Inte heller om det här kommer innebära att planerna för det nya Medborgarhuset bantas ned.

– Det är jättesvårt att säga. Det är precis det vi ska sätta igång och arbeta med nu. Vi återkommer i september med våra förslag.