Falken Bio i Jakobsberg stänger snart för renovering, men när den kommer att kunna genomföras är oklart. Foto: Linda Gren

Renoveringen av Falken bio uppskjuten – stänger på nytt

Förra våren stängde klassiska Falken bio i Jakobsberg för renovering. Men när bion tillfälligt slog upp portarna för några veckor sedan hade ingen renovering gjorts – och snart stänger biografen på nytt, den här gången på obestämd tid.

  • Publicerad 11:59, 10 jan 2018

Den som väntat på att krypa upp med en låda popcorn i biomörkret i en nyrenoverad Falken bio i Jakobsberg får hålla sig till tåls.

Redan förra våren skrev vi om att biografen, som funnits i Jakobsberg sedan 1965, skulle vara stängd för renovering från maj 2017 till hösten samma år. Tre salonger skulle bli två, med större, bekvämare stolar och "betydligt lyxigare" kvartersbio-känsla med uppfräschad entré.

LÄS MER Falken bio görs om – ska bli "lyxig kvartersbio"

Men när biografen slog upp portarna för en tid sedan hade ingen renovering skett, och den 21 januari stänger bion på nytt.

Anledningen är att salong två som ska stänga, och därför inte kommer att tillhöra biografen längre, behöver en ny hyresgäst.

– Vi har väntat på besked om vad som ska hända sedan i mars och har därför inte kunnat starta renoveringen. Vi inväntar fastighetsbolaget, säger Richard Liljedahl som är en av ägarna till biografen.

"Åtskilliga miljoner krävs"

Salong två som ligger längst in i biografens lokaler och ska stängas, kommer att bereda plats för annan verksamhet. Salongens takhöjd möjliggör för att bygga två våningar i lokalen, där övervåningen eventuellt kan bli en utökning av biblioteket, uppger Citycon, fastighetsbolaget som äger lokalen. Undervåningen är tänkt att bli butikslokal, med ingång inifrån gallerian, mitt emot Hemköp.

– Det är åtskilliga miljoner som krävs för att få till det här, därför vill vi göra all ombyggnation i ett svep. Samtidigt som vi delar av ytan från biografen behöver vi göra rätt för den nya hyresgästen, säger Magnus Åkesson, regionchef för Citycon.

Finns ingen tidsplan

Lokalens utformning kan komma att se olika ut och variera i storlek, beroende på vem den nya hyresgästen blir. Och innan det står klart kan renoveringen av biografen alltså inte sätta igång.

Citycon har diskussioner med flera intressenter – men när allt kommer att vara klart går inte att säga.

– Vi har ingen sluttid, nej. Men de diskussioner som pågår med intressenter går bra. Inget är klart förrän ett kontrakt är undertecknat, det kan alltid hända något på vägen. Men vi är optimistiska, säger Magnus Åkesson.

LÄS MER "Jag tänker jobba tills jag stupar"