Egentligen skulle renoveringen ha varit klar till påsk, så att Sollentuna kyrka skulle kunna återuppstå samtidigt som Jesus, men upprustningen drog alltså ut på tiden en aning.

Och det är kanske inte så konstigt då det handlar om en grundlig renovering av den 800 år gamla byggnaden.

Byggnaden har blivit mer tillgänglig genom att nivåskillnaderna vid huvudporten har byggts bort och altaren har fått en ramp. Även en handikapptoalett har byggts.

Främre bänkraden är borttagen, liksom orgeln som stod strax innanför porten in till koret.

Gravstenar på väggen

Gravstenarna på golvet har satts upp på väggen på varje sida om korentrén och den gamla dopfunten från 1200-talet står nu vid vapenhusets gamla port.

På utsidan har fasaden målats om och både taket och takryttaren har renoverats.

Även inne i kyrkan har väggarna rengjorts, mycket varsamt, något som har gjort att de gamla kalkmålningarna syns tydligare. Flera föremål som har ett stort värde rengjorts, bland annat altarskåpet.

Ny unik orgel

En annan nyhet är orgeln med 26 stämmor, som Lokaltidningen Mitt i berättade om för några veckor sedan, byggd av den anrika schweziska firman Metzler Orgelbau AG i Schweiz. Orgeln är unik i sitt slag i Sverige och har en klang som lever upp till 1700-talets klangideal.

https://www.mitti.se/nyheter/ny-orgel-med-ljud-a-la-1700-talet-i-sollentuna-kyrka/repudB!B1t0KE0eJKWew5ImlToIJg/

Totalt har Sollentuna kyrka renoverats för 35 miljoner kronor, varav 8 miljoner har gått till det nya orgelbygget. Till största delen har allt finansierats genom kyrkoavgiften.

Firande i en vecka

Att renoveringen är klar firas i en hel vecka, med start redan klockan 08.00 den 6 juni då den nya flaggstången framför kyrkan invigs med en trumpetfanfar.

Därefter följer allt från morgonbön, återinvigningsgudstjänst och musikgudstjänst som kan följas digitalt via Sollentuna församlings Facebooksida till utställningar, tipsrunda, servering och möjlighet att titta in i kyrkan.