DROG SKRÄP. Greta Thunberg var med och rensade botten vid Kristineberg i helgen. Foto: Greta Thunbergs Instagram/Oscar Olsson

Rena Mälaren fick draghjälp av Greta Thunberg

400 kilo blybatterier, sju elsparkcyklar och cirka 2,8 ton skräp. Under ”World clean up-day” gjorde Rena Mälaren, uppbackade av Greta Thunberg, en insats vid Kristineberg.

  • Publicerad 12:04, 21 sep 2020

I lördags hölls den globala aktionen World clean up-day, där det i Sverige anordnades Håll Sverige Rent-dagen. För Rena Mälaren innebar det rensning vid bottnarna vid Kristineberg där två marinor undersöktes. Den här gången förstärktes gänget även av klimatkämpen, tillika Kungsholmsbon Greta Thunberg. På hennes Instagram har hon lagt ut tre bilder från insatsen.

”Vi fick ett stort antal elsparkcyklar, batterier, flaskor, elektronisk utrustning, plastpåsar och Gud vet vad mer…” skriver hon själv på sin Instagram om helgens rensning.

Här rensas fuldumpat skräp vid Hornsberg

NÖJD. Initiativtagaren Fredrik Johansson var glad över helgens fångst. Foto: Oscar Olsson

DRAGHJÄLP. Greta Thunberg var med och drog upp skräpet från botten. Foto: Greta Thunbergs Instagram/Oscar Olsson

För Fredrik Johansson, initiativtagare till Rena Mälaren var besökte mycket uppskattat, även om han själv missade att träffa henne.

– Jag låg själv under vattnet, jag spenderar ju några timmar under vattnet så jag trodde först att de skojade. Men hon var med som repdragare. Det var ju jättekul och vi är tacksamma att hon orkar engagera sig i såna här frågor också, det är ju lite mindre än de frågor hon brukar dra i, säger Fredrik.

– Men många från Fridays for future brukar vara med oss som repdragare, det är ett fantastiskt gäng och hon hade velat följa med och det passade ju bra nu när det var World clean up-day, fortsätter han och berättar att antalet följare för organisationen, och volontärer, ökat rejält sedan Thunbergs besök.

DUMPAT. 400 kilo blybatterier bärgades från botten i helgen. Foto: Oscar Olsson

SLÄNGTS I. Sju elsparkcyklar som kastats i från Tranebergsbron fick också syna dagens ljus igen. Foto: Oscar Olsson

Fångsten? 400 kilo blybatterier, sju elsparkcyklar som dumpats från Tranebergsbron och cirka 2 800 kilo skräp.

– Vi hade hoppats på 3 000 kilo, men jag är nöjd med att vi fick upp 400 kilo batterier. Hade vi velat bara få upp vikt hade vi kunnat få upp 5 ton, men det tar tid att söka av efter batterierna. Jag är väldigt nöjd med dagen, säger Fredrik.

Dessutom fick organisationen extra draghjälp av donations-plattformen Milkywire som följde arbetet under dagen.

– Det betyder mycket för oss. Vi finansierar ju allt med donationer, säger Fredrik.

Och dyken kommer att fortsätta under året.

– Vi kör hela vintern, men förmodligen en dag i veckan och inte tre som nu. Faktum är att vår primetime kommer nu när det är klarare i vattnet och vi slipper alla båtar. Nu kan vi på riktigt gå igenom varje marina, där kommer det finnas massor med batterier. De här var de första två marinorna vi gick över mer systematiskt nu, det ser nog likadant ut på alla marinor tyvärr, säger Fredrik.

FYND. En telefon var en av fångsterna under helgens dyk. Foto: Oscar Olsson