Rektorn: ”Vi ska tåla att granskas”

Anmälningarna har ökat kraftigt på Södermalm – och en av skolorna som anmäls mest är Sjöstadsskolan. På bara ett år kritiserades skolan vid tre tillfällen. – Vi ska tåla att granskas, säger rektorn Monika Strandberg.

  • Publicerad 06:26, 5 jun 2018

85 ärenden och anmälningar från Söders skolor hamnade hos Skolinspektionen det senaste året. Och larmen har ökat för varje år.

En av skolorna som toppar listan är Sjöstadsskolan i Hammarby sjöstad. Under 2017 hanterades nio ärenden på skolan, vilket ledde till kritik från Skolinspektionen i tre fall – mest på hela Södermalm. Skolan är stor, men inte mycket större än andra i området.


Mitt i har granskat anmälningarna till Skolinspektionen. Kartläggningen visar att antalet anmälningarna ökat markant under de senaste åren – i vissa områden med 100 procent.


Kränktes av personalen

I ett av fallen kränktes en av skolans elever av en anställd. Personalen ska enligt anmälan ha sagt olämpliga saker ”i affekt” och stängt ute eleven från en idrottslektion.

Skolinspektionen ansåg att eleven utsatts för kränkande behandling och krävde att Stockholms kommun skulle vidta åtgärder. Rektorn Monika Strandberg tar kritiken på allvar.

– Sådant får inte ske, säger hon och påpekar att skolan ändrat sina rutiner efter händelsen.

Hon är positiv till att brister anmäls – även om hon inte vill dra några större växlar på statistiken.

– Ofta handlar det om engagerade vårdnadshavare som vill det bästa för sina barn. Att fler anmäler leder till en större transparens och det är bra att många väljer att göra sin röst hörd. Men att anmälningarna blir fler behöver inte nödvändigtvis betyda att skolorna blivit sämre, säger hon.

”Ska tåla att granskas”

Monika Strandberg tror att fler föräldrar blivit medvetna om sina rättigheter.

– Förr kände man sig mer utlämnad åt skolan. I dag finns en annan rättsprocess runt det skoljuridiska och en högre medvetenhet. I grunden är det bra. Vi ska tåla att granskas.

Sjöstadsskolan är inte ensamma om att mötas av kritik från vårdnadshavare. Högalidsskolan och Södermalmsskolan hade åtta respektive sju ärenden hos Skolinspektionen 2017. På båda skolorna ledde bara ett av fallen till kritik.

Fakta

Få fall leder till kritik

2017

Ärenden: 85

Fall av kritik: 15

2016

Ärenden: 76

Fall av kritik: 11

2015:

Ärenden: 66

Fall av kritik: 11

 

 

Källa: Siris, Skolinspektionen
Visa merVisa mindre