Rektorn på Nacka gymnasium tillbakavisar att endast svenska flaggor tillåts på studenten Foto: Mitt i

Rektorn om flaggrykte: ”Falska uppgifter”

Inga andra flaggor än den svenska är tillåten på studentutspringet. Men rektorn på Nacka gymnasium tillbakavisar. – Det har uppstått ryktesspridning och falska uppgifter.

  • Publicerad 13:33, 28 maj 2018

Förra måndagen framkom medieuppgifter om att bara den svenska flaggan är tillåten vid studentutspringet på Nacka gymnasium. I en artikel hänvisades till ett utskick från skolan till alla blivande studenter och mentorer där det stod att inga andra flaggor än den svenska är tillåtna.

Publicerade replik

I en replik på Nacka kommuns hemsida som lades ut i fredags står att Nacka gymnasium för att värna säkerheten under studentfirandet i många år har haft regler om att elever inte får föra in väskor, påsar, jackor, flaggor eller liknande föremål i aulan:

”Att släkt och vänner tar emot med flaggor och fanor och att våra studenter viftar med och virar in sig i flaggor under gratulationerna på skolgården är välkommet och en del av detta jublande firande”, står det vidare i repliken.

”Ryktesspridning”

Till Mitt i säger, Helen Bejmar, rektor på Nacka gymnasium:

– Det har uppstått ryktesspridning och falska uppgifter. Vi flaggar som vanligt och ser gärna att anhöriga och vänner tar emot de nyutsprungna studenterna med flaggor. Däremot kan elever inte ta med sig föremål så som väskor, jackor, konfettkanoner, flaggor, fanor etcetera in i vår aula. Det beslutet har ingenting med svenska flaggan att göra.

Årets studentspring på Nacka gymnasium äger rum tisdag 5 juni. Nästan 700 elever beräknas springa ut.