Rektorn: Flytten har gått smidigt

I veckan startade barnen från Munsö skola på Sundby skola. En övergång som har gått smidigt, enligt rektorn Sebastian Rittger.

  • Publicerad 17:12, 24 aug 2020

De första veckorna är jätteviktiga så att det inte blir "de och vi" grupperingar.

I slutet av juli blev det till slut klart att eleverna i årskurs 3-6 på Munsö skola skulle flyttas till Sundby skola.

Beslutet har kantats av kritik från föräldrar och oppositionspolitiker i kommunen.

Men förra veckan var första skoldagen och enligt rektor Sebastian Rittger har det gått bra.

På skolan har man förberett sig genom att förbereda lokalerna så att alla kan hänga av sig på samma ställe och anpassat klassrummen. Personalen har även förberett sig på att behöva jobba med att sammansvetsa gruppen.

Eleverna från Munsö skola har gått rakt in i de existerande klasserna, och inga klasskamrater har splittrats då det bara finns en klass i varje årskull på Sundby skola.

– På så sätt har eleverna tryggheten av varandra kvar också, vilket känns viktigt. Eleverna jag pratat med hittills har känts väldigt tillfreds. De har blivit väl mottagna av de andra eleverna och kommit in bra i klasserna, säger Sebastian Rittger.

Han menar dock att det kan komma bakslag när eleverna blir mer varma i kläderna och den första nyfikenheten har lagt sig.

- De första veckorna är jätteviktiga så att det inte blir "de och vi" grupperingar, vi har ju även andra barn som kommer utifrån, säger Sebastian Rittger.

Transportproblem

Största problemet inför och under skolstart har varit skolbussen, dels dröjde det innan föräldrarna fick ta del av busstidtabellen, dels har bussar lämnat hållplatser för tidigt på morgonen.

– I och med att beslutet kom så pass sent stod förhandlingen med bussbolaget på vänt. Det gjorde att det blev tajt att få ut busstidtabellen. Sedan att bussarna gick någon minut för tidigt var inte okej, så vi var tvungna att pratat med chaufförer, säger Sebastian Rittger.

Enligt Eeva-Liisa Langlet, lokal fackrepresentant på Sundby skola har det under sommaren funnits en stor oro bland lärarna för hur det ska bli i och med det sena beslutet om sammanslagningen. Hon är även kritisk att två pedagoger blivit övertaliga i processen.

– Men första veckan har gått bra, vi har haft mycket värdegrundsarbete för att få ihop eleverna. Men det är svårt att säga något om hur framtiden ser ut, säger Eeva-Liisa Langlet.

19 nya elever från Munsö skola

Sundby skola har totalt 153 elever.

Skolan har ökat med 19 nya elever från Munsö.

28 elever från Munsö har valt att vända sig någon annanstan.

Visa merVisa mindre

Stockholmarna både hyllar och kritiserar nya munskyddsrådet

Nyheter ✔"Upp till var och en" ✔"Borde vara krav" ✔"Löjligt" Mitt i tog ett snack med resenärer i norra länet när det nya rådet om munskydd i kollektivtrafiken trädde i kraft. Och det råder minst sagt delade meningar.torsdag 7/1 15:14

Här är vårens största vägarbeten i västerort

Nyheter Mindre trafik på grund av pandemin Förbifarten, nya trafikplatser och brorenoveringar. Flera stora väg­arbeten drar igång i västerort i vår – men trots det ser kö­läget bra ut. Trafiken har minskat i rusningstid på grund av pandemin.fredag 1/1 8:00

Insats mot försäljning av olagliga smällare inför nyår

Nyheter "En tydlig risk att smällandet tar fart" Polisen ska kontrollera försäljningen av fyrverkerier och olagliga så kallade bangers. De kommer åka ut till försäljningsställen.tisdag 22/12 8:48