På tisdagen kom beskedet att Fredrika Bremergymnasiet ställer om till distansundervisning efter att elever och personal konstaterats smittade av covid-19. Foto: Sacharias Källdén/Stellan Andersson

Rektorn efter coronautbrottet: "Stärkt i att det var rätt beslut"

Fredrika Bremergymnasiet håller stängt i tre veckor framåt efter ett lokalt coronautbrott på skolan. Nu kommenterar rektor Stellan Andersson åtgärden. "Det var rätt beslut att fatta och rätt tillfälle för det här åtgärden", säger han.

  • Publicerad 14:48, 7 okt 2020

Det var under tisdagen som fem elever och en i personalen på Fredrika Bremergymnasiet bekräftades smittade av coronaviruset. Man beslutade då om att stänga skolan och övergå till distansundervisning.

– Det var inte ett enkelt beslut att fatta eftersom det har en stor påverkan på vår verksamhet. Men tyvärr har vi en händelseutveckling nu där vi förstod att det här kunde hända, och det är nu som det är dags att förhindra att det sprider sig, säger Stellan Andersson, rektorn på skolan.

Under onsdagen fick han veta att ytterligare en elev testats positiv.

– Det har stärkt mig i att det var rätt beslut att fatta och rätt tillfälle för det här åtgärden. Jag förutsätter också tyvärr att det finns fler elever och personal som har blivit smittade, säger han.

Stellan Andersson, rektor på Fredrika Bremergymnasiet. Foto: Privat

Ingen smittspårning

Men man har inte kunnat se ett tydligt mönster bland de smittade.

– Om vi hade gjort det så hade vi förmodligen försökt att ringa in och isolera i stället för att helt ställa om till distansundervisning, säger Stellan Andersson.

Kommunen har varit i kontakt med smittskyddsläkare vilken har gjort bedömningen att det i nuläget inte behövs någon smittspårning. Detta på grund av att man inte kan se någon röd tråd, som till exempel att en gemensam aktivitet på skolan länkar samma de bekräftade fallen.

Stängt i tre veckor

I drygt tre veckor framåt håller skolan stängt, och har bara distansundervisning. Men det kan komma att förlängas beroende på hur smittläget ser ut.

– Vi hoppas kunna återvända då, men det är för tidigt att säga i dag. Det kan också hända att vi delvis fortsätter att bedriva distansundervisning, vilket man redan gör på flera andra skolor, säger Stellan Andersson.