Tengai då hon fick träffa Mitt i:s reporter i våras. Till höger: Anders Örnhed, kommunens nya digitaliseringssamordare. Foto: Åsa Sommarström / Privat

Rekryteringsroboten Tengai är klar med jobbet i Upplands-Bro

Kommer ni ihåg den fördomsfria rekryteringsroboten Tengai? Ni vet hon som skulle hjälpa Upplands-Bro kommun att anställa en ny digitaliseringssamordnare. Nu har Tengai slutfört sitt uppdrag – tjänsten är tillsatt.

  • Publicerad 17:10, 3 sep 2019

Efter en kortare telefonintervju var Anders Örnhed från Järfälla redo för nästa steg – ett robotmöte.

– Jag visste att det skulle vara ett huvud, och att den skulle reagera, roboten härmar det mänskliga beteendet, men samtidigt är det verkligen inte ett mänskligt beteende, berättar Anders då Mitt i når honom på tisdagen.

”Sällan jag varit så förberedd på en arbetsintervju”

Anders beskriver att han hade en bild av att Tengai skulle se ut som robotarna i Will Smith-filmen ”I, robot”, men riktigt så var det inte.

– Det är sällan jag varit så förberedd på en arbetsintervju. Det var därför jag visste hur roboten såg ut och allt det, för det hade den mänskliga rekryteraren berättat innan.

Anders Örnhed Foto: Privat

Då tillträder han tjänsten

Anders börjar jobbet i Upplands-Bro den 7 oktober.

– Själva tjänsten verkar vara något som bygger på framtiden. Det är meningen att jag ska stötta alla delar av kommunen för att de ska kunna digitaliseras, det handlar i längden om att i slutändan spara på skattepengar, att göra saker mer effektivt, säger Anders och fortsätter:

Mitt i:s reporter i bakgrunden och Tengai i förgrunden då de möttes under våren. Arkivbild. Foto: Åsa Sommarström


 – Jag upplevde det aldrig som ett jippo, men jag funderade innan om det kunde vara ett sorts test för tjänsten, men det var det ju inte. Hela processen runt rekryteringen och själva intervjun kändes seriös.

Tengai och Sinisa Strbac, rekryterare och robottränare på företaget TNG. Arkivbild. Foto: Åsa Sommarström

Kan du se det komiska i att roboten valde en Järfällabo och inte någon från Upplands-Bro?

– Det här är en del av den fördomsfria intervjun, den hade inte en aning om att jag kom från Järfälla, säger Anders.


Se när Mitt i:s reporter lät sig intervjuas av Tengai i våras

Upplands-Bro varnar för lustgas

"Rapporter kommer in från alla kommundelar" Under fredagen den 30 september gick kommunen ut och varnade för användningen av lustgas bland Upplands-Bros yngre invånare.fredag 30/9 17:33