Cecilia Spoerer älskar bär och har beställt stora påsar med lingon, svarta vinbär och havtorn av bärproducenten Per Sandström. Foto: Åsa Sommarström

Rekoringar en ny folkrörelse – maten byter ägare på p-platser

På kort tid har rekoringar växt till en folkrörelse. Hundratusentals svenskar har anslutit sig, för att sälja och köpa lokal och närodlad mat. Mitt i var med när bär, svamp, ost och ägg bytte ägare på en parkering i Åkersberga.

  • Publicerad 05:00, 20 okt 2019

Det lyser lång väg om de varor Per Sandström plockar ut ur sin skåpbil. Lingon, blåbär, svarta vinbär, havtorn och kantareller fyller snart bordet framför bilen, liksom burkar med sylt och saft. Allt är plockat på ägorna i Månkarbo. Nu väntar påsarna på sina köpare, en måndagskväll på en infartsparkering i Åkersberga.

– Det här är ett jättebra sätt att träffa sina kunder och höra vad de vill ha. Dessutom blir det inget svinn. Jag tar ju bara med mig det som de beställt, säger Per Sandström.

Mejerskan Anna Kälvebrand tar fram stora lådor med ost från sitt ostmakeri på Rindö. Foto: Åsa Sommarström

Strax intill honom har ett tiotal andra matproducenter parkerat sina bilar. Allt från ägg, korv och pasta till honung, grönsaker och äppelmust dukas upp.

–  Jag har varit med ända sedan starten för några månader sedan. Det är så roligt att träffa kunder och få feedback, säger mejerskan Anna Kälvebrand som har med sig ostar från sitt ostmakeri på Rindö.

Helena Lindström har handlat grönkål, choklad, honung åt sin syster och mamma i Åkersberga. Foto: Åsa Sommarström

350 000 medlemmar

De  säljare och köpare som samlats på infartsparkeringen är alla med i Facebookgruppen Reko Stockholm Österåker. Den är en del av en folkrörelse, som fått 350 000 medlemmar i Sverige på bara några år. Rekoringen heter rörelsen, som grundades i finska Österbotten 2012, av en köttbonde som ville få bättre kontakt med konsumenterna och få bort mellanhänderna.

Konceptet (se artikellänk nedan) spred sig snabbt till flera länder. I Sverige bildades den första rekoringen 2016, men rörelsen tog fart först 2017. Då gav Jordbruksverket Hushållningssällskapet uppdrag att främja den, för att gynna småskaliga matproducenter och öka kontakten mellan dem och deras kunder.

Tomas Meijer,från Vitsjökrokens gård, räcker över honung till Sigbritt Sundling. ”Jag har kommit hit sedan starten och vi blir bara fler och fler. Jag gillar närproducerade  produkter med naturliga råvaror”, säger hon. Foto: Åsa Sommarström

– Det är viktigt att gynna småproducenter. Ju fler som producerar livsmedel i Sverige, desto bättre. Vi behöver öka graden av självförsörjning och ha ett diversifierat lantbruk, säger Åkersbergabon Lina Valentin Kramar, som startade Rekoringen Stockholm Österåker i januari och gläds åt att intresset växer.

”Roligt att träffa folk”

En av de trogna kunderna är Väddöbon Cecilia Spoerer, som lämnar parkeringen med kilovis med lingon, havtorn och andra bär.

– I livsmedelsbutiker är vi så anonyma. Här blir det ett möte! Det är roligt att träffa folk och prata lite när man handlar. Och jag vet att jag får bra grejer, som producerats på nära håll, säger hon.

Så här går du med i en rekoring – och så här fungerar den

Åkersbergabon Lina Valentin Kramar startade Reko Stockholm Österåker. Vallentunabon Linda Lönnqvist startade Reko Stockholm Norrort, och är i Åkersberga för att sälja pasta. Foto: Åsa Sommarström.

Färska ägg från Vitsjökrokens gård….

… och kantareller från Månkarbo.

Fakta

Här finns rekoringar i Stockholms län

Namnet på varje ring är också namnet på Facebookgruppen:

*Reko Stockholm Söderort, ojämna torsdagar, kl 18–18.30, parkeringen vid Handens sjukhus.

*Reko Stockholm Österåker, jämna måndagar kl 18–18.30 , infartsparkeringen vid Mejselvägen i Åkersberga.

*Reko Stockholm Liljeholmen, jämna onsdagar kl 18–18.30, Årstaängsvägen 13.

*Reko Stockholm Gärdet, jämna torsdagar kl 17–17.30, parkeringen Värtavägen/Tegeludddsvägen.

*Reko Stockholm Norrort, ojämna tisdagar kl 17.30–18, Ica Maxis parkering i Häggvik.

*Reko Stockholm Bro är i startgroparna, med utlämning i Bro centrum. Mer info på Facebook.

*Reko Sigtuna. Ojämna torsdagar kl 18, busstorget i Gamla Sigtuna eller Pinbackshallen i Märsta.

Reko-ring Järna. Onsdagar kl 17.30-18, Icas parkering vid Klockartorget (varannan vecka eller en gång/månad, se Facebook).

Reko Norrtälje. Ojämna onsdagar kl. 18:15-18:45 Ica Flygfyrens personalparkering.

Förändringar av platser kan förekomma, titta på Facebook innan du ger dig i väg.

Värt att veta: De kunder som vill samåka till rekoringarna kan gå med i Facebookgruppen Samåkning Reko.

Källa: Hushållningssällskapet, Rekoringarna
Visa merVisa mindre