Rekordtorr juli får grönområden att torka

25-50 procent mindre regn än vanligt – juli månad har varit rekordtorr i Stockholm. Staden har satt in extra bevattning men värre är det med de större gräsytorna. Både Gärdet och Tantolunden ser idag mer ut som stäpp än grönskande park.

  • Publicerad 09:30, 4 aug 2017

Enormt, frodigt och grönt. Så brukar Gärdet se ut när Babis Harall tar sina dagliga promenader med hunden Magic. Enormt är det förstås fortfarande, frodigheten känns däremot avlägsen. Gräset går i olika gula och bruna nyanser och är torrt under skorna.

– Det är förstås fortfarande en alldeles underbar plats men det ser helt annorlunda ut än det brukar. Man funderar ju på det här med klimatförändringar. Samtidigt är allt relativt. Jag kom nyligen hem från Grekland och Stockholm känns väldigt frodigt i jämförelse, säger Babis Harall.

En bit bort sitter Angelina Huobonen och gör sig redo för ett pass på utegymmet. Hon slänger en blick över det torra fältet.

– Jo, nu när du säger det så inser jag att det måste ha varit väldigt torrt den senaste tiden. Men det är ju inte direkt så att jag har gått omkring och längtat efter regn den här sommaren. I går när jag satt ute började det regna en stund och då var det mer ”åh, nej.”

Rekordtorr juli

Torka i Tanto. Foto: Kristian Lönner

Statistiken visar att juli månad har varit rekordtorr med 25-50 procent mindre nederbörd än vanligt.

– Juli är normalt en av de regnrikaste månaderna på året, så det har en stor påverkan på växtligheten, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Bristen på regn kommer trots att vädret i norra Europa dominerats av lågtryck. Men nederbörden har fallit på andra platser än i Stockholm, förklarar Lisa Frost.

– Det är ren otur, det är den enkla förklaringen. I sydligaste Sverige har det varit ganska normala nivåer, och i norra Norrland har nivåerna legat på upp emot 200 procent av det normala, säger hon.

Extra bevattning

Stockholms stad har tvingats sätta in extra bevattning på flera håll – både genom att öka frekvensen och genom att vattna sådant som normalt klarar sig på det som vädrets makter har att erbjuda.

– Vi gör det på speciella ytor och parker. Det handlar inte bara om där det är vackert utan också för att det ska vara hållbart, säger Bo Höglund som är parkingenjör på Östermalms stadsdelsförvaltning.

 Men de större gräsytorna, som Gärdet, kan inte räkna men en extra bevattningsinsats.

– Där är vi inte speciellt oroliga. Gräs fungerar så att det somnar in när det blir torrt och kommer tillbaka senare.

Så det finns hopp om att Gärdet blir grönt igen?

– Ja, det går på ett par veckor om det börjar regna ordentligt.

Och så kan det möjligen bli. I SMHI:s långtidsprognos förutspås ostadigare väder i Stockholm den närmaste tiden.