Snöläggning. Snökanonerna är i gång på Saltsjöbadens golfklubb. Kanonerna vill ha minst två minusgrader, gärna kallare. Foto: Privat

Rekordtidiga skidspår i Saltis

Konstsnöspåret i Saltsjöbaden kan öppna rekordtidigt i år – redan till lucia. ”Kul! Vi har tre snökanoner som sprutar snö dygnets alla timmar”, säger Anders Karlström, skidtränare i Saltsjöbadens IF.

  • Publicerad 16:58, 3 dec 2021

Sedan 2016 har Saltsjöbadens golfklubb ordnat konstsnöspår på golfbanan. Resultatet har varit blandat.

– Förra året kom vi inte igång vettigt förrän i mitten av januari och året innan var det ju en fullständigt bedrövlig vinter. Då hade vi bara 700 meter spår, säger Anders Karlström, tränare och verksamhetsansvarig i Saltsjöbadens IF:s skidsektion

Vill ha säsong över jul

Han har hjälpt golfklubben att preparera och dra spår sedan starten. Minusgraderna i slutet av november väckte frostiga drömmar.

– Är det minus två kan man se skillnad men det händer inte så mycket. Är det minus tio har man en redig limpa med snö, säger Anders Karlström.

Hoppfull. Minusgrader ger Salsjöbadens IF:s skidtränare Anders Karlström förhoppningar om att kunna öppna Saltsjöbadens konstsnöspår till lucia. Foto: Privat

Han hoppas att kunna öppna 500 meter spår till lucia och hela slingan på 2,5 kilometer så småningom.

– Det är rekord ifall vi kan öppna vid lucia. Jag tror aldrig att vi har varit igång förrän i början på januari tidigare. Vi vill ju gärna ha en säsong över julen, säger Anders Karlström.

Kanoner i Saltibacken

Samtidigt har Saltsjöbadens slalomklubb har satt igång sina snökanoner i Saltisbacken.

”Nu har vi påbörjat snöläggningen i backen. Väderprognoserna ser mycket lovande ut för oss med stadiga minusgrader under denna vecka”, skrev klubben på sin hemsida i måndags.

15 000 kubikmeter snö behövs

Omkring 15 000 kubikmeter snö kommer att krävas för att kunna öppna hela skidspåret på 2,5 kilometer på Saltsjöbadens golfklubb, enligt Anders Karlström.

Dagkort kostar 125 kronor och årskort 1 595 kronor.