Rekordstort vildsvin skjutet i Huddinge

Huddinge150 kilo stor, två meter lång och runt åtta år gammal. På söndagen sköts det största vildsvinet hittills i Huddinge. ”Min kompis kommer aldrig lyckas med något liknande”, säger Jonas Frank, 45, som bevittnade fällningen.

  • Publicerad 18:10, 28 nov 2017

Det var strax efter klockan 8 på söndagsmorgonen som Jonas Frank, hans vän Jarri, 53, och tre andra jägare lyckades omringa den stora grisgalten nära avfallstippen vid Gladö kvarn i Huddinge.

– I nio fall av tio lyckas man i bästa fall se vildsvinet, men nu fick min kompis Jarri läget att skjuta, säger Jonas Frank.

Jakthundarna hade följt efter den stora galten i fem tio minuter innan jägarna spred ut sig över området och läget dök upp för Jonas jaktkompis.

Exceptionellt stor

– Alla vildsvin som är över 90 kilo är stora. 150 kilo är exceptionellt stort. Betarna var närmare 20 centimeter långa. Denna gris har säkert skrämt många bärplockare genom åren, säger Jonas Frank, som likt Jarri jagar för Huddinge jakt- och viltvårdsförening.

Att just denna gris blivit så stor beror dels på att den hade ett par år på nacken, dels på att tillgången till föda varit bra.

– Med råge ska det vara det största vildsvin som någonsin skjutits i Huddinge. Vill man skjuta såhär stora vildsvin kan man ju alltid jaga i hägn, men nu tog vi ju ett helt frilevande djur i samma storlek, säger Jonas Frank.

Jonas Frank med den två meter långa grisen inne i slaktboden.

– Det är få förunnat att få skjuta ett sådant djur. Jarri funderar på att göra bogmontage, en trofé, av grisen, säger Jonas Frank.

Blir det julfest på vildsvinet nu?

– Vi är 52 stycken i föreningen och det kan bli en riktig grisfest för många av oss! Men först ska djuret hänga i en två veckor och möra till sig, sen beror allt på om galten varit inne i en brunstperiod eller inte. Köttet blir ju inte bättre med åren och har grisen varit inne i brunsten kan köttet smaka för fränt, och då kan det bli oätbart, säger Jonas Frank.

Huddingerekordet till trots – större vildsvin har skjutits i länet.

Och viktrekordet på skjutet vildsvin i landet ligger på en bra bit över 200 kilo.

De största grisarna finns i södra Sverige. I oktober 2014 fälldes bland annat ett vildsvin på 241 kilo utanför Aneby i Småland, enligt tidningen Svensk Jakt.