Under september månad köptes bostadsrätter för drygt 864 miljoner kronor i Sundbyberg. Det är en ökning med 25,7 procent jämfört med samma månad i fjol.

Enligt Hemnet är det högsta noterade försäljningsvolymen i kommunen för en enskild månad så långt tillbaka som bostadssajten har en sammanhängande tidsserie.

– Jag kan bara hålla med om den bilden. Framför allt den här våren och sommaren har varit extremt bra, säger Michelle Colegate som är kontorschef på Notar vid Landsvägen.

Pandemin spelar in

Hon har jobbat i Sundbyberg sedan 2013-2014 och märker av rekordnivåerna.

– Efter amorteringskraven 2016 har det inte varit så här höga priser, säger hon.

Både priser och antalet försäljningar har ökat i hela landet det senaste året, enligt Hemnet.

– Pandemin har medfört en ökad flyttbenägenhet där i stort sett hela riket har sett högre priser och större tryck på marknaden generellt, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

Mäklaren Gabriel Hadad är franchisetagaren på Fastighetsbyrån i Sundbyberg. Han berättar att det är sällan som en bostad förblir osåld i Sumpan.

– Mycket beror på att husen och större lägenheter har blivit mycket dyrare vilket har gjort att priserna har skenat. Folk har fått möjlighet att jobba hemifrån och då är det viktigt att ha kontor och större utrymme hemma, säger Gabriel Hadad.

Lugnat ned sig

Tittar man bara på genomsnittspriser per kvadrat – och inte hela försäljningsvolymen i kommunen – har det dock lugnat ned sig lite grann i Sundbyberg senaste tiden. I juni låg snittpriset för en kvadrat på 61 485 kronor, enligt Svensk Mäklarstatistik. I oktober var snittet 61 205 kronor.

Gabriel Hadad på Fastighetsbyrån tycker att marknaden är fortsatt bra även om antalet objekt ute på Hemnet nu är lite färre än i september.

– Kommer objekt ut så är många intresserade. Man har varit med om att det går upp och ner och någon gång kommer ett stopp. Men efterfrågan är stor och jag tror det kommer att hålla i sig så här.

Michelle Colegate på Notar ser att utbudet har gått ner lite under höstens senaste två månader, även om priserna fortsatt att vara i princip lika höga.

– Jag tror det kommer lugna ner sig utbuds- och prismässigt. Det brukar vara så när det blir riktiga toppnivåer under ett eller två år. Nu märker vi redan att oktober-november är lugnare och vid jul och nyår brukar det inte vara riktigt samma fart.