Michelle Colegate mäklare i Sundbyberg har också märkt av rekordet på bostadsmarknaden. Foto: Stefan Källstigen

Rekordstora bostadsaffärer i Sumpan

Det har aldrig sålts lägenheter i Sundbyberg för så mycket pengar som det gjordes i september, enligt Hemnet. Men racet verkar ha gått ner en växel under hösten.

  • Publicerad 01:15, 13 nov 2021

Man har varit med om att det går upp och ner och någon gång kommer ett stopp.

Under september månad köptes bostadsrätter för drygt 864 miljoner kronor i Sundbyberg. Det är en ökning med 25,7 procent jämfört med samma månad i fjol.

Enligt Hemnet är det högsta noterade försäljningsvolymen i kommunen för en enskild månad så långt tillbaka som bostadssajten har en sammanhängande tidsserie.

– Jag kan bara hålla med om den bilden. Framför allt den här våren och sommaren har varit extremt bra, säger Michelle Colegate som är kontorschef på Notar vid Landsvägen.

Pandemin spelar in

Hon har jobbat i Sundbyberg sedan 2013-2014 och märker av rekordnivåerna.

– Efter amorteringskraven 2016 har det inte varit så här höga priser, säger hon.

Både priser och antalet försäljningar har ökat i hela landet det senaste året, enligt Hemnet.

– Pandemin har medfört en ökad flyttbenägenhet där i stort sett hela riket har sett högre priser och större tryck på marknaden generellt, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

Mäklaren Gabriel Hadad är franchisetagaren på Fastighetsbyrån i Sundbyberg. Han berättar att det är sällan som en bostad förblir osåld i Sumpan.

– Mycket beror på att husen och större lägenheter har blivit mycket dyrare vilket har gjort att priserna har skenat. Folk har fått möjlighet att jobba hemifrån och då är det viktigt att ha kontor och större utrymme hemma, säger Gabriel Hadad.

Lugnat ned sig

Tittar man bara på genomsnittspriser per kvadrat – och inte hela försäljningsvolymen i kommunen – har det dock lugnat ned sig lite grann i Sundbyberg senaste tiden. I juni låg snittpriset för en kvadrat på 61 485 kronor, enligt Svensk Mäklarstatistik. I oktober var snittet 61 205 kronor.

Gabriel Hadad på Fastighetsbyrån tycker att marknaden är fortsatt bra även om antalet objekt ute på Hemnet nu är lite färre än i september.

– Kommer objekt ut så är många intresserade. Man har varit med om att det går upp och ner och någon gång kommer ett stopp. Men efterfrågan är stor och jag tror det kommer att hålla i sig så här.

Michelle Colegate på Notar ser att utbudet har gått ner lite under höstens senaste två månader, även om priserna fortsatt att vara i princip lika höga.

– Jag tror det kommer lugna ner sig utbuds- och prismässigt. Det brukar vara så när det blir riktiga toppnivåer under ett eller två år. Nu märker vi redan att oktober-november är lugnare och vid jul och nyår brukar det inte vara riktigt samma fart.

Rekord i Sundbyberg

Summan som det köptes bostäder för i september 2021 i Sundbyberg: 864 450 000 kronor – högsta som Hemnet någonsin mätt i kommunen.

Försäljning senaste 12 månader (oktober 2020- september 2021): 7,3 miljarder kronor.

Försäljningsvolymen i september 2021 har stigit med 25,7 procent jämfört med motsvarande månad 2020.

Snittpriset för en kvadrat i Sundbyberg var i oktober 61 205 kronor.

I oktober såldes 167 bostäder i Sundbyberg – i september gjordes 20o försäljningar.

Källa: Hemnet/Svensk Mäklarstatistik

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här ska äldre få träna upp sin power

Nyheter 78-årige Göran en förebild när tyngdlyftningsklubb satsar på seniorer Tekniken måste sitta innan seniorerna som ska styrketräna i Löthallen får gå på de tyngre vikterna. Men vem vet – kanske blir nybörjarna lika starka som 78-årige världsmästaren Göran Malmberg till...onsdag 24/11 1:15

Gabriella är årets lärare i Sundbyberg

Nyheter Undervisar på Viktor Rydberg gymnasium i Sumpan Hallå där, Gabriella Parezanović, förstelärare samt lärare i historia och religionskunskap på Viktor Rydberg gymnasium. Grattis! Du vann utmärkelsen Årets lärare i Sundbyberg på 2021 års lärargala.måndag 22/11 10:58