När vår och sommar närmar sig är det allt fler som väljer cykeln som transportmedel. Pandemiåret har även gjort att fler cyklar framför att åka kollektivt.

Men ju fler som har hojen framme, desto fler cyklar kan tjuvarna stjäla.Under förra året anmäldes fler cykelstölder än de 16 tidigare åren i Sverige. I Sigtuna ökade cykelstölderna med 62 procent under 2020 – från 103 stölder år 2019 till 165 i fjol.

Varför förra året blev ett cykelstöldernas rekordår finns det olika teorier om.

– Cykling har ökat under senaste året, vilket kan bero på ett utvecklat miljötänk hos individer och företag, säger Leila Baksi, brottsförebyggande samordnare på Polismyndigheten.

Dessutom finns en tydlig pandemieffekt.

– Ett svar handlar om tillgång och efterfrågan. Pandemin har gjort att det råder brist på nyproducerade cyklar och cykelhandlarna har svårt att leverera cyklar då efterfrågan är hög och andrahandsmarknaden är stor.

De första månaderna av 2021 har däremot trenden vänt något i Sigtuna. Från januari till maj har 14 anmälningar om stulna cyklar gjorts. Samma period förra året var den siffran på 30 stycken.

Fler cyklar i omlopp

Leila Baksi konstaterar också att det idag finns fler dyrare cyklar i omlopp, speciellt när elcyklar har blivit populära. Brottsförebyggande rådet har för 2020 för första gången gett elcyklar en egen kategori i statistiken. I Sigtuna stals 19 elcyklar förra året.

Fler som arbetar hemma och inte pendlar utan använder cykeln året runt till olika ärenden nära hemmet kan också enligt Leila Baksi ha bidragit till att allt fler valt cykeln.

– Dessutom har vi haft en mild vinter och fler har kunnat fortsätta cykla, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Förhindra cykelstöld

Hur man låser fast cykeln och vilket lås man använder sig av kan vara avgörande för om cykeln blir stulen eller inte.– Köp ett bra lås så det går att låsa fast både framhjul och ram till ett fast föremål. Parkera cykeln på platser där det rör sig mycket folk. När man tar in cykeln för natten, i exempelvis ett cykelförråd, är det bra att låsa fast den i ett fast föremål och om det är möjligt ta av sadeln, säger Leila Baksi.En del av cykelstölderna sker organiserat. Men hur och i vilken omfattning eller om det ökat har polisen inte någon bekräftad information om.