Brottsplats. Vid cykelparkeringar är det vanligast att cykelstölder sker. Foto: Karin Nilsson

Rekordstor ökning av cykelstölder

Cykelstölderna i Sigtuna ökade med 62 procent under pandemiåret 2020 jämfört med året innan. Enligt polisens samordnare är största orsaken att allt fler Sigtunabor cyklar.

  • Publicerad 13:47, 12 maj 2021

Cykling har ökat under senaste året, vilket kan bero på ett utvecklat miljötänk hos individer och företag

När vår och sommar närmar sig är det allt fler som väljer cykeln som transportmedel. Pandemiåret har även gjort att fler cyklar framför att åka kollektivt.

Men ju fler som har hojen framme, desto fler cyklar kan tjuvarna stjäla.

Under förra året anmäldes fler cykelstölder än de 16 tidigare åren i Sverige. I Sigtuna ökade cykelstölderna med 62 procent under 2020 – från 103 stölder år 2019 till 165 i fjol.

Varför förra året blev ett cykelstöldernas rekordår finns det olika teorier om.

– Cykling har ökat under senaste året, vilket kan bero på ett utvecklat miljötänk hos individer och företag, säger Leila Baksi, brottsförebyggande samordnare på Polismyndigheten.

Dessutom finns en tydlig pandemieffekt.

– Ett svar handlar om tillgång och efterfrågan. Pandemin har gjort att det råder brist på nyproducerade cyklar och cykelhandlarna har svårt att leverera cyklar då efterfrågan är hög och andrahandsmarknaden är stor.

De första månaderna av 2021 har däremot trenden vänt något i Sigtuna. Från januari till maj har 14 anmälningar om stulna cyklar gjorts. Samma period förra året var den siffran på 30 stycken.

Fler cyklar i omlopp

Leila Baksi konstaterar också att det idag finns fler dyrare cyklar i omlopp, speciellt när elcyklar har blivit populära. Brottsförebyggande rådet har för 2020 för första gången gett elcyklar en egen kategori i statistiken. I Sigtuna stals 19 elcyklar förra året.

Fler som arbetar hemma och inte pendlar utan använder cykeln året runt till olika ärenden nära hemmet kan också enligt Leila Baksi ha bidragit till att allt fler valt cykeln.

– Dessutom har vi haft en mild vinter och fler har kunnat fortsätta cykla, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Förhindra cykelstöld

Hur man låser fast cykeln och vilket lås man använder sig av kan vara avgörande för om cykeln blir stulen eller inte.

– Köp ett bra lås så det går att låsa fast både framhjul och ram till ett fast föremål. Parkera cykeln på platser där det rör sig mycket folk. När man tar in cykeln för natten, i exempelvis ett cykelförråd, är det bra att låsa fast den i ett fast föremål och om det är möjligt ta av sadeln, säger Leila Baksi.

En del av cykelstölderna sker organiserat. Men hur och i vilken omfattning eller om det ökat har polisen inte någon bekräftad information om.

Cykelstölder i Sigtuna

År och antal anmälda cykelstölder.

2016: 111

2017: 133

2018: 137

2019: 103

2020: 165 (varav 19 elcyklar)

Källa: Brottsförebyggande rådet

Visa merVisa mindre

Detta kan du göra för att minska risken

Ha ett bra lås – och lås gärna både i ram, bak- och framhjul.

Lås fast cykeln i ett fast föremål.

Ta in elcykelns batteri när den är parkerad.

ID-märk cykeln med dna vilket kan vara avskräckande för tjuven. En stulen cykel med ID-märkning blir även lättare för polisen att spåra.
 

Visa merVisa mindre

Brottsförebyggare. Leila Baksi, brottsförebyggande samordnare på Polismyndigheten Foto: Arkivbild: Linda Gren

Polisen söker vittnen efter mordet

Nyheter Fortfarande ingen gripen: "Flera personer inblandade" En tonåring blev mördad vid Märsta båtklubb i början på mars. Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för mordet.måndag 14/6 12:24

Ny lägstasiffra i antalet smittade

Nyheter Sigtuna fortfarande en bit efter i vaccineringstakt Vaccineringstakten är fortsatt hög och smittspridningen låg i norrort, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport. "Umgås i en så liten krets som möjligt" uppmanar Anders Tegnell.fredag 11/6 10:26

De prisas för forskning om historien

Nyheter Ragnar och Bo har grävt upp Sigtunas okända historia Varje år delar Sigtuna Hembygdsförening ut ett Kulturpris vid nationaldagsfirandet. Det gick i år till Ragnar Fornö och Bo Jansson som forskar i stadens historia.torsdag 10/6 15:40

Sjuksköterskestudent gav tio gånger för hög dos

Nyheter Anmäls. Danderyds sjukhus lex Maria-anmäler misstaget. En patient på Danderyds sjukhus fick vårdas flera dagar extra efter att ha fått en för hög insulindos av en student. Nu lex Maria-anmäls händelsen.tisdag 8/6 11:30